Mieluummin päinvastoin

Suomen Olympiakomitea lähti hakemaan Vancouverin talviolympialaisista suurin toivein ja luottavaisin mielin kahtatoista mitalia. Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun on kurkotettu kuuseen ja kapsahdettu katajaan. Elämä on opettanut, että useimmissa ihmisten pyrinnöissä on parasta riehakas ja tosiasioista piittaamaton ennakkosuunnittelu.

Ihan lystikseen sitä katsoo nyt sivusta vaikkapa keskustan puheenjohtajuutta tavoittelevien ministereiden käyttäytymistä. Vanhan ketun luulisi oppineen varovaiseksi, mutta erityisesti ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Paavo Väyrynen rustaa jo maan hallitusta uuteen uskoon, vaikka puheenjohtajavaali käydään Lahden puoluekokouksessa vasta kesäkuun 12. päivänä.

Voihan se olla, että Väyrynen valitaankin puheenjohtajaksi. Mutta jos ei valita, niin paljon ovat sanomalehdet tuhlanneet kallista paperia puhtaasti harjoitustyöksi jääneiden etukäteisspekulaatioiden painamiseen.

Sinällään on toki mukava, että Väyrynen ei keskity nyt viime vuosien tapaansa vastustamaan, vaan rakentelee myönteishengessä mieleistään Suomea.

Tuhansien järvien maan vastarannan kiisket ovat siirtyneet näillä jäillä vasemmalle rannalle.

- Ei, mää olen mahrottoman hämmästyny. Mää ihmettelen kauhiast tämmöst. Turun murteella papattavan Tuntemattoman sotilaan Hietasen sanat ovat tulleet mieleen, kun on kuunnellut ja lukenut, miten intohimoisesti Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän turkulainen puheenjohtaja Annika Lapintie puolustaa tasavallan presidentin nykyisiä ulkopoliittisia valtaoikeuksia.

Lapintiestä, kokeneesta parlamentaarikosta, on nyt suorastaan kauhistuttavaa, jos eduskunta pannaan ratkaisemaan pääministerin ja presidentin välisiä ulkopoliittisia kiistoja, mikäli sellaisia ilmenee. Tällainen raskas vastuu kansanedustajille, ei missään nimessä, vaan presidentille on jätettävä suvereenisti valta ottaa tai jättää!

Jos minä olen hämmästyksellä seurannut Vasemmistoliiton kansanedustajain nykyisen kellokkaan linjauksia, niin miten mahtaa olla huuli pyöreänä entisellä SKDL:n kansanedustajalla ja puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajalla Esko Helteellä, joka vuosikymmenien ajan vaati kaikkein tiukimmin presidentin valtaoikeuksien rajaamista ja eduskunnan vallan kasvattamista.

Aikanaan selviää, mikä on Annika Lapintien poliittisen täyskäännöksen taustalla. Moraalisesti ylevin selitys olisi, jos Lapintien todettaisiin halunneen turkulaisena turvata vallankäytön mahdollisuudet oman maakuntansa Varsinais-Suomen suurelle pojalle Sauli Niinistölle, kun tästä tulee tasavallan seuraava presidentti.

Sosiaalidemokraatit ovat nyt kehittämässä vastustuksesta todellisen poliittisen ohjelman.

Johtavalle oppositiopuolueelle - ei ainakaan sen viralliselle johdolle - ei kelpaa nykyisellään mikään, mitä muut ehdottavat yhteiseksi hyväksi.

Jyrkästi he kieltävät kajoamasta eläkeikään, eläkkeisiin tai sosiaalisiin etuuksiin. Pyhiin asioihin kuuluu tietysti ay-liikkeen saavuttama asema: annetaanhan poikien lakkoilla rauhassa, vaikka se maksaakin.

Kaikille on tullut selväksi, miten presidentin valtaoikeudet ovat tabu SDP:lle vähintäänkin toistaiseksi. Viimeksi demarit ovat ilmoittaneet suorasanaisesti, että Natoon ei sitten mennä ainakaan lähivuosina. Mieluummin pannaan kaikki naisetkin rintamalle kuin lähdetään amerikkalaisten kelkkaan.

Eduskuntavaalit ovat vuoden kuluttua.Kun puolueitten on entistä vaikeampi löytää rahakkaita sponsoreita, sopinee ehdottaa demareille, että he lähtevät vaaleihin iskulauseella "Muutosta vastaan SDP". Ei tarvitse tuhlata vähiä rahoja kalliisiin mainostoimistoihin eikä myöskään luoda toisaalta turhia odotuksia äänestäjille.

Johtavana oppositiopuolueena SDP tietysti pyrkii luomaan mielikuvan, että Vanhasen-Kataisen sinivihreä hallitus on saattanut maan asiat täysin hunningolle.

Kaikkien muutosten tietoinen vastustaminen todistaa kuitenkin päinvastaista. SDP:n johdon mielestä tämä nykyinen suomalainen yhteiskunta on perusrakenteeltaan paras mahdollinen, edistyksen viimeinen sana ja lopullinen totuus.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Kuopion täytyy tarkastella menojakin kriittisesti

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Pääministerit ja Itämeri

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Postin kannattavuusei parane lakkoilulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.