Mieluummin ulkomaista

Jokainen liikenteen seassa puikkelehtiva jalankulkija tuntee nenässään, että autoilu ei ole hajutonta. Henkeään pidätellen hän seuraa, kun kuorma-auton tai pakettiauton kuljettaja käynnistää ajoneuvonsa, painaa kaasua ja paksu, musta savupilvi tuprahtaa pakoputkesta ihmisten ilmoille.

Harvan suomalaisen mieleen tulee kuitenkaan vaatia tässä tilanteessa, että venäläisten tai arabien olisi lopetettava öljyn pumppaaminen heidän maaperästään. Miksi ei? Siksi, että koko nykyaikainen elämänmeno on rakennettu ensisijaisesti kaiken aikaa hupenevan öljyn varaan.

Suomen hallituksen vihreä ympäristöministerikään ei kiivaile öljyvaltioita vastaan. Sen sijaan Ville Niinistö tekee kyllä kaikkensa, ettei kotimaista uusiutuvaa turvetta voisi hyödyntää energialähteenä. Ulkomailta tuotava kivihiilikin on ministerin mielestä suotavampaa kuin oma, edullinen lähienergia. Ympäristöministerin mielestä turpeesta olisi luovuttava Suomessa tykkänään viimeistään parin vuosikymmenen kuluttua.

Ministerin toimet voi ymmärtää siinä katsannossa, että turpeenkäyttöön voidaan vaikuttaa puhtaasti kotimaisin poliittisin ratkaisuin. Öljymaat ja kivihiilen tai öljyhiekan louhijat toimivat omien taloudellisten päämääriensä mukaan kyselemättä neuvoja Suomen ympäristöministeriltä. Turpeen osuus koko Suomen energiahuollosta ei ole niin merkittävä, että sen kielto murentaisi olennaisesti yhteiskunnan perusteita. Kun poliittisten vihreitten enemmistö asuu kaiken lisäksi etäällä turvesoista, voi tehdä kylmänviileästi ratkaisuja maakuntien puolesta ja niitä vastaan.

Kuopiossa ja monessa muussa suomalaisessa suurkaupungissa turve on turvannut kaupunkilaisille edullisen, kotimaisen energian ja tuonut työtä maakunnan ihmisille ja yrityksille. Polttotekniikan jatkuva kehittäminen vähentää päästöjä entisestään. Joskus tuntuu suorastaan ihmeelliseltä, millaisessa haavemaailmassa jotkut keskeiset päättäjämme elävät. Kaikkea pitäisi olla, mutta mitään ei saisi tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.