Miesten läänitys murtuu

Uutena valtakunnansovittelijana aloittaa ensi vuoden alussa toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n nykyinen edunvalvontajohtaja Minna Helle, 42. Valtioneuvoston tänään tekemä valinta on historiallinen, sillä Helle on ensimmäinen nainen valtakunnansovittelijan virassa.

Tämä lasikatto on säilynyt ehjänä pitkään työmarkkinajärjestöissä vallitsevan miehisen kulttuurin vuoksi, ei siksi, että naiset olisivat miehiä huonompia sovittelemaan työmarkkinariitoja. Edelleen naisten on vaikea edetä johtotehtäviin keskeisissä työmarkkinajärjestöissä.

Helteellä oli myös onnea. Normaalisti työmarkkinajärjestöt sopivat yhteisestä ehdokkaasta, joka sen jälkeen nimitetään työministeriön alaiseen tehtävään. Jos järjestöt tälläkin kerralla olisivat päässeet yksimielisyyteen yhteisestä ehdokkaasta, se todennäköisesti olisi ollut mies, jolla olisi Hellettä pitempi kokemus työmarkkinoiden sopimusneuvotteluista.

Järjestöt eivät kuitenkaan löytäneet yhteistä ehdokasta ja valinta jäi työministeri Lauri Ihalaiselle (sd.), joka esittää hallitukselle Helteen nimittämistä.

Selvää on, että Helteen ensimmäistä suuren työriidan sovittelua seurataan tarkasti myös julkisuudessa. Onnistuminen vaatii sitkeyttä, jota Helteeltä tunnetusti löytyy.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoblaa, huudahti Antti Rinne

Huawei-boikotti haastaa esineiden internetiä

Pohjanmaan ihmetauti

KYSin hieno tarina ansaitsee lujaa tukea jatkossa

Kirkon kohtalon kysymykset

Sivuutetut suivaantuivat

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Tervetuloa kansainväliset talentit

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.