Mikään ei ole ilmaista

Kuinka monta kertaa olet kuullut hyvätuloisen ja terveen ihmisen valittavan, että hän joutuu maksamaan kunnallisveroa, vaikka ei käytäkään kunnallisia palveluita? Tuttua, eikö totta?

Kun seuraavan kerran kuulet tällaista valitusta, voit kysäistä, eikö valittaja ole käynyt lainkaan koulua? Jokainen peruskoululainen maksaa omalle kunnalleen kymmeniä euroja päivässä. Helsingissä hinta on suomenkielisessä peruskoulussa 47 euroa päivässä, ruotsinkielisessä hintalappu on kaksinkertainen.

Osasta palveluita kuntalaiset maksavat verojen lisäksi myös korvamerkittyä rahaa. Päivähoito ei ole ilmaista, sen tietävät kaikki, joilla on alle kouluikäisiä lapsia, jotka ovat hoidossa kodin ulkopuolella. Päivähoitomaksut eivät kuitenkaan kata koko palvelua.

On jälleen turvauduttava Helsinkiin, jossa päivähoidon tarkka hinta on laskettu. Yhden lapsen päivähoito maksaa kaupungille keskimäärin 950 euroa kuukaudessa.

Koulun ja päivähoidon lisäksi me käytämme koko ajan kunnallisia palveluita, vaikka emme välttämättä pidä niitä palveluina. Kadut on aurattu, vaikka tänä talvena se joskus on kestänyt tuskallisen kauan. Taajamat on valaistu yölläkin. Puistoissa voimme kesäisin istahtaa penkille ja ihailla kukkaistutuksia.

Niidenkin ylläpito maksaa. Ilmaisia palveluita ei ole olemassakaan.

Espoon kaupunki on jo päättänyt, että se liittää päivähoidosta lähettämiinsä laskuihin palvelun todellisen hinnan. Helsinki harkitsee, että palvelun todellinen hinta merkittäisiin jokaiseen kaupungin lähettämään laskuun.

Ajatus ei ole huono. Ehkä osaamme arvostaa kunnallisia palveluita paremmin, jos tiedämme niiden hinnan. Toinen hyöty saattaisi olla, että hintalaput auttavat priorisoimaan. Jos jostakin on tingittävä, mistä olisi hyvä aloittaa?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.