Mikään ei ole ilmaista

Kuinka monta kertaa olet kuullut hyvätuloisen ja terveen ihmisen valittavan, että hän joutuu maksamaan kunnallisveroa, vaikka ei käytäkään kunnallisia palveluita? Tuttua, eikö totta?

Kun seuraavan kerran kuulet tällaista valitusta, voit kysäistä, eikö valittaja ole käynyt lainkaan koulua? Jokainen peruskoululainen maksaa omalle kunnalleen kymmeniä euroja päivässä. Helsingissä hinta on suomenkielisessä peruskoulussa 47 euroa päivässä, ruotsinkielisessä hintalappu on kaksinkertainen.

Osasta palveluita kuntalaiset maksavat verojen lisäksi myös korvamerkittyä rahaa. Päivähoito ei ole ilmaista, sen tietävät kaikki, joilla on alle kouluikäisiä lapsia, jotka ovat hoidossa kodin ulkopuolella. Päivähoitomaksut eivät kuitenkaan kata koko palvelua.

On jälleen turvauduttava Helsinkiin, jossa päivähoidon tarkka hinta on laskettu. Yhden lapsen päivähoito maksaa kaupungille keskimäärin 950 euroa kuukaudessa.

Koulun ja päivähoidon lisäksi me käytämme koko ajan kunnallisia palveluita, vaikka emme välttämättä pidä niitä palveluina. Kadut on aurattu, vaikka tänä talvena se joskus on kestänyt tuskallisen kauan. Taajamat on valaistu yölläkin. Puistoissa voimme kesäisin istahtaa penkille ja ihailla kukkaistutuksia.

Niidenkin ylläpito maksaa. Ilmaisia palveluita ei ole olemassakaan.

Espoon kaupunki on jo päättänyt, että se liittää päivähoidosta lähettämiinsä laskuihin palvelun todellisen hinnan. Helsinki harkitsee, että palvelun todellinen hinta merkittäisiin jokaiseen kaupungin lähettämään laskuun.

Ajatus ei ole huono. Ehkä osaamme arvostaa kunnallisia palveluita paremmin, jos tiedämme niiden hinnan. Toinen hyöty saattaisi olla, että hintalaput auttavat priorisoimaan. Jos jostakin on tingittävä, mistä olisi hyvä aloittaa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.