Mikään sertifikaatti ei tee metsien hoitoa kestäväksi

Maailman metsävarojen kestävän käytön edistäjäksi perustettu FSC-sertifikaatti on epäonnistunut tehtävässään siinä määrin, että ympäristöjärjestö Greenpeace on ilmoittanut luopuvansa sen jäsenyydestä kansainvälisesti. Muutamissa maissa Greenpeacen maatoimistot ovat päättäneet silti pysyä sertifikaatin takana. Järjestön kritiikki FSC-sertifikaattia kohtaan johtuu järjestelmän toteuttamisen alueellisista eroista ja siitä, ettei sertifikaatti ole muuttanut metsien käyttöä (Maaseudun Tulevaisuus 6.4.).

Kolaus FSC:lle on merkittävä, sillä Greenpeace kuuluu sen perustajiin. Alkuperäinen idea oli muuttaa etenkin trooppisten metsien käyttöä kestävälle pohjalle. Niin ei ole käynyt. Tropiikissa metsäkato jatkuu.

Erikoista on, että sertifikaatista yhä kiinnipitävät Greenpeacen maatoimistot sijaitsevat Suomessa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa, eli maissa, joissa metsätalous on ollut perinteisesti jotakuinkin kestävällä pohjalla.

Suomessa yleinen PEFC-sertifikaatti on sovitettu pohjoismaisen perhemetsätalouden oloihin. Se korostaa taloudellista, kulttuurista ja sosiaalista kestävyyttä hyvän metsänhoidon kriteereinä. Silti senkin merkitystä on helppo kyseenalaistaa. Sertifikaatit ovat ihmisten välisiä sopimuksia ja muodostettu pitkälle ilman tutkimusperusteita. Asiat ovat näkemyksellisiä.

Mikään sertifikaatti ei tee metsien hoitoa kestäväksi tai sen paremmin kestämättömäksi. Suomessa on harjoitettu 100–150 vuotta kestävää metsänhoitoa ihan ilman sertifikaatteja. Metsien hoidon säädöspohja ja kuuliaisuus sitä kohtaan ovatkin sertifikaatteja tärkeämpiä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Imperiumin vastaisku

Pidä paljon melua itsestäsi

Kaaharit uhkaavat omaa ja toisten henkeä

Vanhustenhoidon valvonta yhä vajavaista

Suomi voitti

Saamarista siivoushitti

Ukrainassa palataan viihteestä karuun arkeen

Politiikan keväässä ei jää aikaa hengähtää

Nais- ja reviirikiista?

Armottoman kova pottugate

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.