Mikään sertifikaatti ei tee metsien hoitoa kestäväksi

Maailman metsävarojen kestävän käytön edistäjäksi perustettu FSC-sertifikaatti on epäonnistunut tehtävässään siinä määrin, että ympäristöjärjestö Greenpeace on ilmoittanut luopuvansa sen jäsenyydestä kansainvälisesti. Muutamissa maissa Greenpeacen maatoimistot ovat päättäneet silti pysyä sertifikaatin takana. Järjestön kritiikki FSC-sertifikaattia kohtaan johtuu järjestelmän toteuttamisen alueellisista eroista ja siitä, ettei sertifikaatti ole muuttanut metsien käyttöä (Maaseudun Tulevaisuus 6.4.).

Kolaus FSC:lle on merkittävä, sillä Greenpeace kuuluu sen perustajiin. Alkuperäinen idea oli muuttaa etenkin trooppisten metsien käyttöä kestävälle pohjalle. Niin ei ole käynyt. Tropiikissa metsäkato jatkuu.

Erikoista on, että sertifikaatista yhä kiinnipitävät Greenpeacen maatoimistot sijaitsevat Suomessa, Kanadassa, Yhdysvalloissa ja Uudessa-Seelannissa, eli maissa, joissa metsätalous on ollut perinteisesti jotakuinkin kestävällä pohjalla.

Suomessa yleinen PEFC-sertifikaatti on sovitettu pohjoismaisen perhemetsätalouden oloihin. Se korostaa taloudellista, kulttuurista ja sosiaalista kestävyyttä hyvän metsänhoidon kriteereinä. Silti senkin merkitystä on helppo kyseenalaistaa. Sertifikaatit ovat ihmisten välisiä sopimuksia ja muodostettu pitkälle ilman tutkimusperusteita. Asiat ovat näkemyksellisiä.

Mikään sertifikaatti ei tee metsien hoitoa kestäväksi tai sen paremmin kestämättömäksi. Suomessa on harjoitettu 100–150 vuotta kestävää metsänhoitoa ihan ilman sertifikaatteja. Metsien hoidon säädöspohja ja kuuliaisuus sitä kohtaan ovatkin sertifikaatteja tärkeämpiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.