Miksi esitämme juntteja?

Miksi savolaiset esittävät itsensä juntteina? Eivätkö muut hoida sitä savolaisten puolesta?

Aina kun etelän mediat haluavat saada savolaiskommentin, niin helsinkiläistoimittaja saapuu aamujunalla Kuopion torille, ja haastattelee leveintä savoa puhuvaa mummoa tai ukkoa. Iltapäivällä on hauska naureskella paluujunassa kohtaamalleen juntille.

Kuopiolaisena minulla ei ole mitään murrettani vastaan, mutta ei me oikeasti niin leveää savoa puhuta. Eikä kuljeskella kalakukko kainalossa ympäriinsä kieroilemassa.

Erityisesti savolaiset mollaavat itseään mainoksissa. Viimeisimmässä asuntomessujen mainoksessa nuori menestyjä moikkasi toista hyväosaista, joka jostain ihmeen syystä ratsasti hevosella, leveää savoa vääntäen.

Tämä oli ihan kelpo mainos verrattuna taannoiseen, jossa kansallispukuihin ahdettu perhe odotti lomalaisia jossain perinnepirtissä. Tai niihin kamaliin savolaismongerrusmainoksiin, joita kuulee Kalpan pelin väliajalla.

Miksi aina näin? Jos muu Suomi pitää meitä jo valmiiksi juntteina, niin onko pakko on antaa aseet niiden käsiin? Pöljää pönkittää sketsisarjoissa tuttuja savolaiskliseitä itse.

En ymmärrä miksi tekstiä pitää yrittää vääntää savoksi. Vaikka syntyperäinen kuopiolainen olenkin, en halua lukea mitään savoksi kirjoitettua.

On typerän vaivalloista yrittää avata salakieltä, joka toimii puhuttuna, mutta on vaikeaa ymmärtää kirjoitettuna. Asterix vielä menetteli, mutta yhtään pidempi proosa on tuskaista lukea. Kalevala on tarpeeksi hankalalukuinen ilman savonnostakin.

Tämä ei tarkoita ettenkö rakasta savon kieltä. Päinvastoin, missä muussa murteessa voit itse keksiä sanoja ja olettaa toisen ymmärtävän ne?

Savonnettuja kirjoja hauskempaa olisi kuulla savoa vaikkapa räppinä. Verjnuarmuhan tekee jo savonkielistä heviä.

Autokorjaamossakin olisi paljon tylsempää, jos saisi selvän mitä autollesi aiotaan tehdä ja paljon se maksaa. Savolaiskorjaamossa asiakas saa seisoskella itsekseen pitkäänkin, ennen kuin korjausmies tulee kattelemaan kärryä.

Epämääräisen murahduksen saattelemana asiakas poistuu korjaamosta epätietoisena siitä milloin saa korjatun auton takaisin. Missään nimessä ei savolaista korjausmiestä kannata painostaa kysymyksillä. Se vain pahentaa tilanteen.

Suomalaisilla on muutoinkin omituinen tarve pohtia itseään ja korostaa perinteitään. Jotenkin se johtuu siitä, ettei oikeita, eläviä perinteitä ole. Jos elää perinteiden parissa, niin niitä ei tarvitse korostaa, vaan ne ovat itsestäänselvyys.

Jos miettii esimerkiksi kreikkalaisia, niin he todellakin tietävät ketä ovat. Ei heidän tarvitse väkisin korostaa omia juuriaan, koska ne ovat syviä, todellisia ja eläviä.

Vain suomalaisten kaltaisilla nuorilla kansoilla on paniikinomainen itsekorostuksen tarve, ja jatkuva huoli siitä, mitä muut kansat meistä ajattelevat.

Olemme lapsellisen huolissamme kansallisesta imagosta. Sen vatvomiseen perustetaan oikein työryhmiä.

Todelliset juuret tulisivat konkreettisesti esille muun muassa ruuissa. Ulkomaalaisia vieraita kestitessäni halusin tehdä suomalaista ruokaa.

Ei mikään helppo homma, kun ei varsinaisesti ole taikinajuurta keittiössä odottelemassa. Onhan meillä oikeita perinneruokia, mutta köyhä kansa kun ollaan, niin perinteiset ruuat koostuvat veressä lilluvista suurimoista. Ei niitä viitsi vieraille tarjota.

Ei tullut muuta mieleen kuin lihapullat. Siihen vieraani tuumasivat: Are these swedish meatballs? Nolona nostin salmiakkikossun pöytään. Siinä teille perinnejuomaa.

Kirjoittaja on Savon Sanomien ajankohtaistoimituksen kesätoimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.