Miksi hinnat eivät laske?

Investointipankki Merril Lynch arvioi, että öljyn maailmanmarkkinahinta voi pudota jopa 25 Yhdysvaltain dollariin vuonna 2009 (Kauppalehti 8.12.). Jos näin käy, pudotus on todella raju. Samainen tynnyri maksoi nimittäin viime heinäkuussa 147,25 dollaria. Tämä taas vaikutti kokonaisvaltaisesti polttonesteiden hintoihin. Esimerkiksi 95-oktaanisen bensiinin litrahinta oli reilusti yli 1,50 euroa. Nyt litrahinta on esimerkiksi Kuopiossa noin 1,12-1,14 euroa. Dieselin litrahinta hipoi rajuimmillaan 95-oktaanisen bensan hintaa kesällä, hiljattain diesellitra maksoi alle yhden euron Varkaudessa.

Kesän rajun hintapiikin seurauksena yksityinen autoilu väheni ja kuljetusala vaati suureen ääneen lupaa hinnankorotuksille. Perusteena oli roimasti kallistunut polttoaine. Lupa tuli ja hinnat nousivat. Esimerkiksi bussiliput, kuljetukset ja taksikyyti kallistuivat. Lentolippuihinkin tuli yhtiöstä riippuen lisää hintaa, mutta myöhemmin syksyllä hintojen suunta on ollut aleneva.

Kun öljyn hinta putosi muutamassa viikossa rajusti, on huvittavaa seurata bussiyhtiöiden, tavarankuljetus- ja taksialan kommentteja. Kommentteja ei ole tullut. Yhteiskunnassa on vallinnut syvä hiljaisuus. Esimerkiksi bussifirmoille ja taksiyrittäjille ei ole tullut mieleen, että hintoja voisi laskea. Jos diesellitra maksoi myöhäiskesällä reilut 1,40 euroa ja nyt alle euron, hintojen laskemiseen on selkeät perusteet.

Voisivatko kuljetusalan yritykset kertoa kansalaisille, miksi hinnat vain nousevat. Miksi hintoja ei lasketa, kun siihen olisi nyt selkeät perusteet? Vai odottaako kuljetusala seuraavaa öljyn hinnan korotusta voidakseen jälleen korottaa hintoja? Kuka kerää nyt suuret voitot?

Maan hallitus on hiljaa ja seuraa tilannetta sujuvasti sivusta. Se kyllä tietää, että öljyn sekä polttonesteiden ja sitä myötä erilaisten kuljetusten hinnan pudottaminen vaikuttaa inflaatioprosenttiin alentavasti. Silti hallitus ei tee mitään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oikein väärin toimittu

Talvivaaran sotkussa ei ole saivartelemista

Postin on katsottava koko alaa, ei vain itseään

Mieleni versio on vanhentunut

Pientä rajaa

Koulujen haasteita ei ratkota pelkästään resursseilla

Varjobudjeteissa näkyy opposition oikeistolaisuus

Kuinkas täällä voidaan?

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.