Miljonäärit ruotuväessä

Mitä ne horisevat, ettei Suomen armeija enää ole kova paikka? Eiväthän siellä kestä edes huippuunsa viritettyjen ammattiurheilijoiden jäsenet.

Koripalloa maailman kovimmassa sarjassa NBA:ssa ja Euroopan huippujoukkueissa pompotellut Hanno Möttölä lähti muutama vuosi sitten reippain mielin ruotuväkeen.

Pian kävi ilmi, etteivät koripallotähden polvet kestä punkan petaamista ja nuotiolla istuskelua.

Poishan sellainen mies on päästettävä.

Möttölä painui parantelemaan polviaan jälleen ulkomaiden ammattilaissarjoihin.

Saman kohtalon koki ammattilaisjalkapalloilija Alexei Eremenko. Se nuorempi.

Muun muassa Italiassa, Venäjällä ja maajoukkueessa pelannut Eremenko astui riviin viime heinäkuussa.

Mutta pitkään ei hänkään ehtinyt sotkun munkkeja järsiä.

–Minulla oli selän kanssa ongelmia, pelaaja kertoi julkisuudessa syyksi vapautukseen.

Eremenko palasi takaisin seuraansa Rubin Kazaniin. Siellä hän tosin oli ollut suurimman osan lyhyestä armeija-ajastankin.

–Ei saa tehdä paljon punttia, pelaaja muistutteli itselleen Iltalehdessä helmikuussa.

Hiukan tämän jälkeen Eremenko pakkasi kassinsa ja lähti maajoukkueen mukana Israeliin. ”Losa” juoksi kentällä koko toisen puoliajan.

Mutta on niitäkin urheilijoita, joiden nivelet ja jänteet eivät hajoa heti varusvarastolla.

Tuore jääkiekon maailmanmestarikapteeni, tuliterään maastopukuun sonnustautunut varusmies Mikko Koivu kuljetettiin ison kuvaajalauman kanssa Sotinpurolle Nurmekseen. Kantapeikko kysäisi, että ”voisikos sotamies Koivu laittaa siihen kenttäpatjalle pötkölleen ja tussauttaa sillä pyssyllä kertaalleen tuohon suuntaan. Päästään sitten kaffelle”.

Näin tehtiin. Kamerat lauloivat ja taas saatiin yksi asevelvollisuus suoritettua. Koivu lähti Minnesotaan kertaamaan inttimuistojaan.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Koivun kanssa oli jo ennalta sovittu, että hän ”palvelee” lyhyemmän kaavan mukaan eli kuusi kuukautta.

Tämä on hämmentävää, tavallisesti miehen kyvykkyys todetaan vasta palveluksen kuluessa.

Jostakin syystä armeijan päälliköt tiesivät etukäteen, ettei NHL-joukkueen ja maajoukkueen kapteeni ole sopivaa ainesta esimerkiksi johtajakoulutukseen.

Ja taisi se kuusi kuukauttakin vaihtua kuuteen päivään.

Urheilijoiden armeijankäynnistä kiinnostui syksyllä myös apulaisoikeusasiamies Jussi Pajuoja. Hän vaati pääesikunnalta selvitystä ammattiurheilijoiden poikkeuksellisesta palveluksesta.

Vastaus saatiin hiljattain. Pääesikunta ei näe tarvetta muuttaa järjestelmää.

Sen mukaan ”huippu-urheilijoiden asema nuorison esikuvina ja esimerkkeinä antaa perusteet yhdenvertaisuuslaissa mainitulle positiiviselle erikoiskohtelulle palvelusajan määräytymisessä”.

Mutta millaisen esimerkin pari päivää intissä leikkimässä käyvät tai heti kohta vapautuksen saavat miljonääri-urheilijat nuorisolle antavat?

Ainakin sellaisen, etteivät yhteiset säännöt koske kaikkia.

Eräs vaihtoehto olisi lain uudistaminen niin, että asevelvollisuuden voisi suorittaa tilisiirtona. Rikkaat urheilijat voisivat ratkaista koko puolustusvoimien määrärahaongelman.

Kirjoittaja on yhteiskuntatoimituksen toimittaja

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.