Miljoonat kävijät muuttavat Kuopiota

Ruotsalaisen Ikean tavaratalon peruskiven muuraus oli harvinainen keväänavaus Kuopiossa, ja todelliset suurjuhlat ovat luvassa joskus vuoden päästä, kun talo on valmis vastaanottamaan kävijöitä läheltä ja kaukaa.

Tyhjätaskuna aloittaneen smoolantilaisen miljardöörin Ingvar Kampradin kaupallisen valtakunnan laajentuminen on lisännyt kaikinpuolista taloudellista toimeliaisuutta kaikkialla, minne tuo itseoppinut kauppamies on liikkeitään vienyt. Erikoista olisi, jos näin ei tapahtuisi myös Kuopiossa.

Ikeassa ja siihen liittyvissä muissa liikkeissä arvioidaan käyvän vuoden aikana viisi miljoonaa ihmistä. Melkoinen osaa tulee Kuopiosta ja muualta Pohjois-Savosta, mutta ennennäkemättömän vahvat ovat kuitenkin ne asiakasvirrat, jotka suuntautuvat nyt Kuopioon maakunnan ulkopuolelta - Keski-Suomesta, Etelä-Savosta, Pohjois-Karjalasta, Kainuusta ja niistä Pohjois-Pohjanmaan eteläisistä osista, jotka eivät ole Haaparannan Ikean vaikutuspiirissä.

Viisi miljoonaa kävijää on valtaisa määrä, mutta toisaalta se tekee myös kuopiolaiset nöyräksi. Onko kaupunki valmis ottamaan vieraansa vastaan asianmukaisella tavalla ja tarjoamaan heille myös niitä välttämättömiä palveluja, joita Ikea-tavaratalosta ja sen tuntumasta ei saa?

Kuopiossa on rakennettu harvinaisen paljon viime vuosina, ja uusinvestoinnit eivät pysähtyneet edes äskeisen talouslaman aikana. Uusia asuinalueita kaavoitetaan ja rakennetaan, ja uusia työpaikkoja syntyy niin teollisuuteen kuin palvelualoillekin.

Vaikka rakentamista on ollut runsaasti, pitää samalla kysyä, onko rakennettu varmasti kaikki tarpeellinen?

Esimerkiksi voi ottaa vaikkapa hotellirakentamisen. Kuopion viimeisin uusi suuri hotelli, nykyinen Scandic, nousi Väinölänniemen tyveen jo 1980-luvun puolivälissä, kohta kolme vuosikymmentä sitten.

Uusien keskustahotellien rakentamisesta on kyllä puhuttu, mutta ainoa konkreettinen toimi on ollut Hotelli Puijonsarven laajennus muutamia vuosia sitten. Rautatieaseman viereen on vireillä korkealle tähtääviä, kunnianhimoisia suunnitelmia. Löytyykö myös tahtoa ja uskallusta hankkeen toteuttamiseen?

Huippu-urheilun ystäville Kuopio on melkoinen Mekka läpi vuoden. Parasta kotimaista urheiluviihdettä on tarjolla kaikkina vuorokauden aikoina. Muussa viihteessä kaupunki ei ole kehittynyt yhtä voimallisesti.

Kuopiossa osataan kyllä tehdä erinomaista musiikkia joka makuun, mutta konserttipaikoista on pula. Musiikkikeskuksen täydentäjäksi tarvittaisiin ehdottomasti pienempiä musiikkiklubeja ja -saleja niin vieraitten kuin oman väenkin viihdykkeeksi. Ruokapuolella kysellään aiheellisesti, missä ovat Kuopion etniset ravintolat.

Vuosikymmenestä toiseen Kuopiossa on mietitty sopivaa ja vetävää perhematkailukohdetta. Jokohan Ikean kävijävirrat tuovat myötään ratkaisun tuohonkin iäisyyskysymykseen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Tyytymättömyys kasvaa Iranissa

Lakkoilu söisi kikyllä saavutettuja hyötyjä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.