Millainen piispa Kuopioon?

Kuopion hiippakuntaan olisi tarkoitus valita ensi keväällä uusi piispa. Sitä edeltävä keskustelu ei ole pelkästään sopivien nimien makustelua, vaan samalla arvioidaan laajemminkin nykyistä kirkollista tilannetta.

Kun Wille Riekkinen valittiin virkaansa 15 vuotta sitten, ajan haasteet olivat toisenlaisia. Silloin tarvittiin tuulettajaa ja uusien ovien avaajaa. Rohkeaa itsekritiikkiä. Inhimillistä ääntä hierarkian huipulle. Uskon monimuotoisuuden tunnustamista. Armollisempaa ja realistisempaa ääntä avioliiton ja sukupuolielämän (kipu)kysymyksiin.

Riekkinen on hienosti edustanut tällaisia muutosvoimia, ja viesti on mennytkin läpi. Minusta kirkko näyttää nyt toisenlaiselta kuin puolitoista vuosikymmentä sitten. Siksi sen haasteet ovat nyt toiset kuin tuolloin.

Osaamme jo itsekritiikin ja teologisen avohakkuun jalon taidon, joten on aika siirtyä seuraavaan vaiheeseen. Rakentamiseen. Toisin sanoen nyt tarvitaan piispaa, joka on kiinnostunut ihan perinteisestä kristinuskosta ja sen järkiperäisestä ymmärtämisestä.

Uusateismin ja näkemyksellisen aporian (ei tiedä mitä ajatella uskon kysymyksistä) edessä ei riitä, että piispa kyselee suuntaa muiden kanssa, vaikka se ehkä näyttääkin äkkiseltään sympaattiselta. Hänen täytyy lähteä liikkeelle siitä, että hänen yhteisöllään on myös koeteltuja vastauksia. Hän itse on opiskellut niitä ja haluaa selittää löytönsä muillekin.

Mikään suuri asiantuntija piispan ei tarvitse olla. Mutta toivoisin asenteen ja mielenkiinnon olevan tämän suuntainen.

Tässä sanottu muotoutuu helposti ilmaukseksi "Kuopiossa kaivataan konservatiivisempaa piispaa." Mutta termi konservatiivinen ei kuvaa asiaa aivan oikein, eikä se tee oikeutta Riekkisen työlle.

Tässä, niinkuin monessa muussakaan kirkollisessa tilanteessa, ei ole vastakkain konservatiivisuus tai liberaalisuus, vaan suhtautuminen teologiseen järkiajatteluun ylipäätään. Toisia se kiinnostaa enemmän ja toisia vähemmän. Jotkut kirkon viisaat ovat keskittyneet uskon ymmärtämiseen, toiset enempi yhteiskunnalliseen vaikuttamiseen tai muuhun "sivuraiteen" puuhaan.

Edustan siis tässä sitä ajan merkkien tulkintaa, jossa uskonkysymyksiä pidetään edelleen relevantteina. Ajattelevat ihmiset oikeasti kyselevät firmaltamme, miten tämä kristinuskon juttu oikein menee. Siksi piispan toivoisi olevan kiinnostunut tällaisistakin asioista.

Ja varmasti tulevat todelliset ehdokkaat ovatkin. En pohdikaan tätä nostaakseni esiin jotakin nimeä tai puhuakseni toista vastaan, vaan arvioidakseni ajan kirkollisia haasteita yleisemmällä tasolla.

Mutta ei liikaa paineita piispalle. Muutkin kirkon viisaat pitävät uskonymmärrystä esillä, joten häntä ei nyt pyydetä tekemään sitä koko komppanian puolesta.

Sitä paitsi piispan työn painopiste on muualla, vähemmän julkisissa tehtävissä. Niissä hänen osaaminen sitten mitataankin, mutta ei niistä nyt sen enempää.

Kirjoittaja on kuopiolainen teologian tohtori, joka ei ole halukas piispaehdokkaaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.