Ministeriön oli jo aikakin tarttua lujasti ohjaksiin

Savon Sanomat kertoi tiistaina iltapäivällä verkkosivuillaan ja keskiviikkona painetussa lehdessä uudesta käänteestä Fimean alueellistamisessa. Sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty (kok.) nimittää pääsiäisen jälkeen kaksi selvitysmiestä etsimään keinoja, joilla jo yli viisi vuotta sitten tehty päätös Fimean toimintojen siirtymisestä Kuopioon voitaisiin viedä loppuun.

Jo oli aikakin. Päätöksen Fimean alueellistamisesta Kuopioon teki vuonna 2009 silloinen sosiaali- ja terveysministeri Liisa Hyssälä (kesk.). Päätöksellään Hyssälä antoi laitokselle siirtymäaikaa vuoteen 2014. Kesällä 2011 nimitetyn hallituksen sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikko (kok.) käytännössä vesitti alueellistamisen lykkäämällä takarajan vuoteen 2018. Seuraus oli, että henkilöstön määrän kasvu Kuopiossa pysähtyi vuonna 2012.

Tällä hetkellä tilanne on nurinkurinen. Fimean sijaintipaikka on kirjoissa ja kansissa Kuopio, mutta täällä laitoksella on vain noin 60 työntekijää. Helsingissä henkilöstöä on liki kolme kertaa suurempi määrä eli noin 160.

On täysin ymmärrettävää, että minkä tahansa työnantajan henkilöstö vastustaa työpaikkojensa siirtämistä toiselle paikkakunnalle. Työn perässä muuttaminen ei ole yksinkertainen asia. On muun muassa mietittävä puolison työpaikkaa ja lasten koulunkäyntiä.

Erityisen hankalaa on asiantuntijoista koostuvan organisaation vieminen toiselle paikkakunnalle. Jo heti alueellistamispäätöksen jälkeen osa uuden laitoksen henkilökunnasta irtisanoutui ja osa uhkasi irtisanoutua. Uusien osaajien rekrytoiminen lähtevien tilalle vie aikansa. Oli pelko, että Fimean toiminta hetkellisesti lamaantuu.

Siihen ei tietysti ollut varaa. Juuri siksi alueellistamiselle annettiin kuitenkin vuosien siirtymäaika. Runsaassa neljässä vuodessa alueellistaminen olisi voitu viedä läpi, jos siihen olisi ollut riittävästi poliittista tahtoa ja laitoksen johto olisi toiminut määrätietoisesti sekä sitoutuneesti. Näin ei ollut. Tälläkin hetkellä laitoksen ylijohtaja ja puolet muusta johtoryhmästä työskentelee Helsingissä.

Fimean ylijohtaja Sinikka Rajaniemi sanoo (Savon Sanomat 1.4.), että laitos ei saa etsimiään ”työntekijöitä Kuopiosta, vaikka ensisijaisesti sitä yritetään”. Ei kai Kuopiossa toimivan Fimean maantieteellinen rekrytointialue rajoitu Kuopioon. Periaatteessa erityisosaamista vaativissa tehtävissä rekrytointialueen pitää olla koko maailma. Onkohan Rajaniemi tullut ajatelleeksi sitä, että Fimean alueellistamisen epämääräinen tilanne todennäköisesti karkottaa osaavia hakijoita?

On hyvä, että Räty on tarttunut asiaan. Mahdollista on, että ainakin osasyynä ovat lähestyvät eduskuntavaalit. Niin kansanvalta toimii. Vaaleissa äänestäjät punnitsevat mitä poliittiset päättäjät ovat tehneet ja mitä jättäneet tekemättä.

Asetettaville selvitysmiehille on annettava selkeä tehtävä: on löydettävä keinot, joilla tehdyt päätökset toteutetaan. Eduskuntavaalien jälkeen nimitettävän uuden hallituksen sosiaali- ja terveysministerin huoleksi jää alueellistamispäätöksen hoitaminen kunniallisesti loppuun saakka.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Liikenne hallitusohjelmassa

Tullaan kansalaisiksi

Kuopio säikähti kulujen äkkinousua ja tulojen laskua

Vihapuhe voi johtaa sanoista tekoihin

Epäselvyyttä saamelaisten oikeuksista

Valkoista savua odotellessa

Salakalastukselle tulee lopultakin kunnon pelote

Taksiala hakeutuu uuteen tasapainoon

Naisten asialla

Pieni, outo ja vaikea - mutta rakas

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.