Ministeriön on nyt vastattava huutoonsa

Keskustan puheenjohtajan Mari Kiviniemen johtama edellinen hallitus sai huutia, kun Oulun yliopisto viime vaalikaudella päätti opettajakoulutuksen lopettamisesta Kajaanissa. Yliopistot tekevät päätöksensä itsenäisesti, mutta edellinen opetusministeri Henna Virkkunen (kok.) ymmärsi Oulun yliopiston ratkaisua, jota perusteltiin säästöillä, mutta myös opettajien koulutustarpeen vähenemisellä.

Eteläkeskeisyydestä jo etukäteen moititun uuden hallituksen opetusministeri Jukka Gustafsson (sd.) oli taustalla vaikuttamassa siihen, että Itä-Suomen yliopiston hallitus tiistaina päätti vielä selvittää mahdollisuudet opettajakoulutuksen jatkamiseen Savonlinnassa. Kyse on rahasta: Gustafsson on pitänyt mahdollisena, että valtio antaisi opettajakoulutuksen jatkamiseen Savonlinnassa lisää euroja.

Gustafssonin puolittainen lupaus ei ole tyhjän päällä. Jyväskylän yliopistossa tehdyn selvityksen mukaan opettajien koulutustarve ei suinkaan ole vähentymässä, niin kuin vielä viime vuonna uskottiin tai ainakin uskoteltiin. Opettajia on sen sijaan koulutettava nykyistä enemmän, jos peruskouluihin halutaan tulevaisuudessakin saada päteviä opettajia. Aloituspaikkoja pitäisi koko maassa lisätä peräti viidenneksellä.

Opetus- ja kulttuuriministeriön on vastattava huutoonsa ensi keväänä, jolloin se käy tulosneuvottelut yliopistojen kanssa. Itä-Suomen yliopiston alustavien laskelmien mukaan opettajakoulutuksen järjestäminen kahdella paikkakunnalla nielee vuodessa noin 2 miljoonaa euroa enemmän kuin koulutuksen keskittäminen.

Tämän lisäksi osa kampuksen kiinteistöistä on yliopiston hallituksen mukaan välittömän peruskorjauksen tarpeessa. Tässä on Savonlinnan kaupungin mahdollisuus tulla vastaan. Kaupungin johtoa olikin mukana viime viikolla, kun opetusministeri Gustafsson ja yliopiston johto neuvottelivat tilanteesta. Olisi suotavaa, että tilakysymys voitaisiin ratkaista osapuolia tyydyttävällä tavalla jo ennen ensi kevättä.

Resurssit ja seinät ovat elintärkeitä, mutta kun kyse on yliopistosta, ne ovat vain välineitä. Päämäärä on laadukas tutkimus ja koulutus. Itä-Suomen yliopiston hallituksen puheenjohtaja Petteri Taalas on täysin oikeassa muistuttaessaan, että kahden opettajia kouluttavan kampuksen malli ei saa merkitä kahta keskimääräistä heikompaa opettajankoulutusyksikköä.

Tässäkään asiassa ei saa panna päätä pensaaseen. Savonlinnan yksikön tuottavuus tutkinnoissa ja tutkimuksessa on ollut heikompi kuin Joensuussa. On mahdollista, että se osin on johtunut epävarmuudesta, jonka vallassa Savonlinnan yksikkö on jo kohtalaisen pitkään elänyt. Osa vakansseista on ollut täyttämättä tai ne on jouduttu täyttämään väliaikaisesti. Jos jatko varmistuu, savonlinnalaisilla on kuitenkin ilmiselvä näytön paikka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.