Ministeri etsii rahaa

Nykyisen hallituksen ainoa Itä- tai Pohjois-Suomessa asuva ministeri on suomussalmelainen Merja Kyllönen, 34. Toisen kauden vasemmistoliittolaisesta kansanedustajasta leivottiin liikenneministeri eli hänen vastuullaan on liikenneväylien kehittäminen seuraavat vuodet.

Savon Sanomien haastattelussa (6.7.) Kyllönen linjaa tärkeimmäksi tehtäväkseen huolehtia siitä, että nykyisen liikenneverkon kunto kyetään säilyttämään.

Hän ei pidä järkevänä, että uusinvestoinnit syövät kaikki tarkoitukseen käytettävänä olevat rahat.

Jo nyt on hänen mukaansa selvää, että osaa elvytyskohteina aloitetuista liikennehankkeista joudutaan lykkäämään. Toivottavasti sentään Kallansillat saadaan kuntoon suunnitellussa aikataulussa.

Liikenneministerin tuska on kuitenkin helppo ymmärtää. Rahaa ei riitä kaikkeen, vaikka hyvää tahtoa olisi miten paljon tahansa. Siksi on tingittävä ja kaiken lisäksi kehiteltävä uusia rahoitustapoja.

Kyllönen kertoo kannattavansa satelliittiseurantaan perustuvien tieliikennemaksujen käyttöönottoa. Tieliikennemaksuja valmisteltiinkin jo edellisen hallituksen aikana, mutta silloinen liikenneministeri Anu Vehviläinen (kesk.) ei ajatuksesta innostunut. Se taas saattoi johtua siitä, että mielipidekyselyissä suomalaisten enemmistö on ollut maksuja vastaan.

Kyllösen mielestä maksujen pitäisi syrjäseudulla olla alhaisempia kuin ruuhka-Suomessa. Tämä on itsestään selvää. Harvaan asutussa Itä- ja Pohjois-Suomessa oma auto on useimmissa kotitalouksissa välttämätön. Suurissa kaupungeissa julkinen liikenne on todellinen vaihtoehto.

Toinen ehto tieliikennemaksujen käyttöönotolle on, että ne eivät paisuta kohtuuttomasti jo nykyisin korkeita liikenneveroja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.