Ministeri linkoaa taas

Liikenneministeri Anne Kyllönen (vas.) on puolessa vuodessa tehnyt erilaisia aloitteita ja esityksiä enemmän kuin monet ministerit tekevät koko neljän vuoden mittaisen vaalikauden aikana. On hyvä, että ministereillä on ideointikykyä. Suuri osa esityksistä ei kuitenkaan johda mihinkään.

Tuoreimman esityksensä Kyllönen teki Yleisradion haastattelussa maanantaina. Ministeri haluaa pienentää tai rajoittaa kilometrikorvauksia, joita työnantajat maksavat omaa autoa työajoihin käyttäville työntekijöilleen. Kyllösen mielestä korvaukset tukevat yksityisautoilua ja heikentävät edellytyksiä julkisen liikenteen kehittämiseen.

Kilometrikorvauksia saa vuosittain noin 900 000 suomalaista. Kyllösen mielestä auto ei ole kaikille korvauksen saajille konkreettinen työväline .

On hieman vaikea sanoa, mitä käsite konkreettinen työväline pitää sisällään. Perusasia on kuitenkin selvä: kilometrikorvauksilla korvataan kuluja, joita työntekijälle syntyy oman auton käyttämisestä työnantajan ajoihin. Korvaus on laskettu tarkasti ja sen katsotaan vastaavan työntekijälle koituvia kustannuksia.

Kyllösen käsitys on, että Jyväskylän eteläpuolella työntekijät voisivat käyttää julkisia liikennevälineitä työajoihin. Ministerillä on aivan liian ruusuinen näkemys julkisen liikenteen kattavuudesta. Edes pääkaupunkiseudulla julkisen liikenteen palvelut kaikkiin suuntiin eivät ole sellaisessa kunnossa, että niitä järkevällä tavalla voisi käyttää henkilöauton sijasta.

Oman käytön vaihtoehto olisi useimmissa tapauksissa se, että työnantajat ostavat autoja, joita käytetään työajoissa. Toinen vaihtoehto olisi työntekijälle annettava autoetu.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.