Ministeri linkoaa taas

Liikenneministeri Anne Kyllönen (vas.) on puolessa vuodessa tehnyt erilaisia aloitteita ja esityksiä enemmän kuin monet ministerit tekevät koko neljän vuoden mittaisen vaalikauden aikana. On hyvä, että ministereillä on ideointikykyä. Suuri osa esityksistä ei kuitenkaan johda mihinkään.

Tuoreimman esityksensä Kyllönen teki Yleisradion haastattelussa maanantaina. Ministeri haluaa pienentää tai rajoittaa kilometrikorvauksia, joita työnantajat maksavat omaa autoa työajoihin käyttäville työntekijöilleen. Kyllösen mielestä korvaukset tukevat yksityisautoilua ja heikentävät edellytyksiä julkisen liikenteen kehittämiseen.

Kilometrikorvauksia saa vuosittain noin 900 000 suomalaista. Kyllösen mielestä auto ei ole kaikille korvauksen saajille konkreettinen työväline .

On hieman vaikea sanoa, mitä käsite konkreettinen työväline pitää sisällään. Perusasia on kuitenkin selvä: kilometrikorvauksilla korvataan kuluja, joita työntekijälle syntyy oman auton käyttämisestä työnantajan ajoihin. Korvaus on laskettu tarkasti ja sen katsotaan vastaavan työntekijälle koituvia kustannuksia.

Kyllösen käsitys on, että Jyväskylän eteläpuolella työntekijät voisivat käyttää julkisia liikennevälineitä työajoihin. Ministerillä on aivan liian ruusuinen näkemys julkisen liikenteen kattavuudesta. Edes pääkaupunkiseudulla julkisen liikenteen palvelut kaikkiin suuntiin eivät ole sellaisessa kunnossa, että niitä järkevällä tavalla voisi käyttää henkilöauton sijasta.

Oman käytön vaihtoehto olisi useimmissa tapauksissa se, että työnantajat ostavat autoja, joita käytetään työajoissa. Toinen vaihtoehto olisi työntekijälle annettava autoetu.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Keskusta kulkee kohti sukupolvenvaihdosta

Raha ei takaa vaalionnea, mutta yleensä auttaa

Varaus ei takaa menestystä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.