Ministeri sotkee jälleen

Sosiaali- ja terveyspalveluiden rakenneuudistus on yksi Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen tärkeimmistä hankkeista. Se on tärkeä sen vuoksi, että se vaikuttaa konkreettisesti kaikkien suomalaisten elämään.

Sote-uudistuksen tavoitteena on yhdenvertaiset sosiaali- ja terveyspalvelut kaikille suomalaisille. Terveyspalveluissa tähän pyritään muun muassa täyttämällä kuilu, joka tällä hetkellä on takkuisen perusterveydenhuollon ja paremmin toimivan erikoissairaanhoidon välillä.

Kun hoito- ja palveluketjut eivät toimi kunnolla, haaskataan veroeuroja. Potilas on kuin flipperipelin kuula, jota pompotellaan paikasta toiseen. Jokainen tönäisy maksaa.

Veroeuroja haaskataan myös sen vuoksi, että palveluissa on päällekkäisyyksiä. Terveyskeskukset ja sairaalat tuhlaavat kilpavarusteluun. Kunnallinen itsemääräämisoikeus ja alueellinen itsepäisyys pelkistyvät miljoonia euroja maksaviin laitteisiin ja seinien rakenteluun.

Uudistuksen valmistelu on ollut ällistyttävän kehnoa. Asiantuntijoiden neuvot ja varoitukset on sivuutettu vetoamalla demokratiaan ja poliittiseen ohjaukseen.

Suurin virhe tehtiin, kun sote-uudistus alistettiin toiselle tärkeälle hankkeelle eli kuntauudistukselle. Sosiaali- ja terveyspalveluista haettiin vipua, joka pakottaisi kuntia yhteen.

Kyse ei ole yksin Kataisen hallituksen ajatusvirheestä. Sama logiikka vaikutti edellisten hallitusten paras-hankkeessa.

Seuraus kuitenkin oli, että sote-uudistus sotkeutui hallinnolliseksi reviirisodaksi. Kun olisi pitänyt miettiä ihmisten tarvitsemia palveluita, ryhdyttiinkin pohtimaan kotiseutuidentiteettiä ja kuntien vaakunoita.

Sote-sota on vaatinut poliittisia uhreja. Uudistuksen valmistelu annettiin aluksi Maria Guzenina-Richardsonille (sd.), jonka substanssiosaaminen ei riittänyt. Hän onnistui kasvattamaan asiantuntijoiden epäluottamusta poliittiseen valmisteluun ja päätöksentekoon.

Guzenina-Richardson sai mennä ja hänen tilalleen tuli Susanna Huovinen. Hän sai käsiinsä valmiit nuotit, jotka oli laadittu kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Petteri Orpon johtamassa työryhmässä.

Orpon työryhmä ei suinkaan ollut ainoa, joka sote-uudistuksen kimpussa on telminyt. Työryhmiä on riittänyt. Työryhmissä istuneiden ajattelu kahlittiin etukäteen poliittisella ohjauksella. Syntyi esityksiä, joiden takana työryhmät eivät olleet.

Kuin taikaiskusta uudistus oikeni pari viikkoa sitten järkevälle uralle. Pääministeri Kataisella oli rohkeutta nöyrtyä keskustan puheenjohtajan Juha Sipilän yhteistyötarjoukseen. Poliittisten solmujen avaamiseen tarvittiin poliittinen sopimus. Hallitus ja oppositio löivät kättä.

Sopimus on yksinkertainen ja selkeä: uudet sote-alueet rakennetaan nykyisten erityisvastuualueiden eli ervojen pohjalta. Sote-alueiden toiminta tukeutuu olemassa oleviin ja toimiviin rakenteisiin.

Erva-alueita on viisi. Ne rakentuvat Helsingin, Kuopion, Oulun, Tampereen ja Turun yliopistollisten sairaaloiden ympärille.

Kaiken pitäisi olla selvää, mutta ministeri Huovinen onkin ryhtynyt jälleen sotkemaan sote-keittoa. Ministerin mukaan viiden sote-alueen rajoihin voidaankin vielä tehdä muutoksia (Savon Sanomat 5.4.).

Ministerin mukaan alueiden hallinnollisia pääkaupunkejakaan ei ole valittu. Hallinnollinen keskus voidaan kuulemma sijoittaa muuallekin kuin yliopistollisen sairaalan sijaintikaupunkiin.

Jyväskyläläinen ministeri myötäilee muiden keskisuomalaisten poliitikkojen näkemyksiä. Keski-Suomessa on vaikeaa taipua siihen, että maakunta joutuisi katsomaan itään eli Pohjois-Savoon ja Kuopioon päin.

Muun hallituksen pitää nopeasti lopettaa Huovisen alueellinen hämmentäminen, joka saattaisi pahimmillaan johtaa jo sovitun uudistuksen uusiin hankaluuksiin. Ministerin tehtävä on viedä uudistusta eteenpäin, ei jarruttaa sitä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.