Ministerien selitykset

MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma käsitteli viikolla ministerien sidonnaisuuksia erinomaisella tavalla. Ohjelma paljasti selvästi sen, että ministerit eivät osaa lukea ajan poliittista ilmapiiriä kovin hyvin.

45 minuutin mukaan suurin osa vastanneista kansanedustajista kannatti, että ministerien olisi tehtävä tarkempi ja nykyistä laajempi selvitys sidonnaisuuksistaan. Vastanneiden mielestä lähipiirin osakeomistuksilla ja muillakin sijoituksilla voi olla merkitystä ministerintehtävien hoitamisen kannalta. Samoilla linjoilla on myös kansa.

Mitä sitten tekevät ministerit? Vetoavat tiukasti laintulkintaan siitä, mitä laki minimissään velvoittaa ilmoittamaan.

Ohjelmassa haastateltujen valtioneuvoston jäsenten mielestä puolisoiden tai lasten isoillakaan taloudellisilla intresseillä ei ole minkäänlaista vaikutusta ministerien toimintaan. Nerokkain vastaus kuultiin ministeri Astrid Thorsilta (r.). Ministerin mielestä mitään ongelmaa ei synny, sillä hänellä on puolisonsa kanssa voimassa oleva avioehto. Ihan totta hei?

Eikä paljoa paremmaksi laittanut valtiovarainministeri Jyrki Katainenkaan (kok.), joka samassa lauseessa piti ministerien ilmoitusvelvollisuutta täysin selkeänä, mutta toivoi tarkempia ohjeita lähipiirin osalta. Kyllä nykyinenkin laki mahdollistaa terveen järjen käyttämisen, kuten tohtori Jukka Tarkka samaisessa ohjelmassa muistutti.

Ohjelmasta jäi sellainen maku, että hallitus on yhdessä rintamassa asettunut puolustustaisteluun suurempaa avoimuutta vastaan.

Tällaista kiusallista avoimuusporukkaa on liiaksi asti eduskunnassa ja äänestäjissä. Löytyypä vielä liuta lainoppineita, jotka ovat hurahtaneet samoille linjoille kuin tohtori Tarkka, joka arvostelee lähipiirin sidonnaisuuksia.

Ja kaikki arvostelijat ovat hyvin väärässä, jos ministereitä on uskominen. Ei sillä tietenkään voi olla minkäänlaista vaikutusta ministerin tekemisiin, että puoliso ja lapset omistavat 400 000 euron edestä osakkeita.

Ministeristöllä ei ole onnekseen mitään hätää. Muutkin valtioneuvoston jäsenet voivat nimittäin ottaa mallia Thorsista. Thorsilaisen laintulkinnan mukaan avioehto suojaa ministeriä esteellisyydeltä. Tämä on muuten ensimmäinen kerta, kun kukaan on koskaan esittänyt avioehdon huomioimista esteellisyyden kannalta. Kerta kaikkiaan raikasta ajattelua.

Onhan se outo ajatus, että ministeri olisi avioehdon tehtyään millään tavalla kiinnostunut puolisonsa sijoitustoiminnasta.

En minäkään ole koskaan puhunut vaimoni kanssa vaatimattomasta 400 000 euron osakepotista aamiaispöydässä.

Tosin syy on se, että omistan vain muutaman Elektrobitin osakkeen eikä vaimoni edes sen vertaa. Enkä myy Elektrobittejäni uhallanikaan, vaikka vaimoni on sitä vaatinut, koska tuotto on pienempi kuin arvo-osuustilin ylläpitokulut.

Mutta toisin kuin ministeri, olen tavallinen ihminen. Siksi tuumin, että saattaisin otollisissa olosuhteissa olla jonkin verran kiinnostunut puolisoni sijoituksista.

Arvioisin, että terve uteliaisuuteni alkaa herätä jo siellä kymppitonnin hujakoilla.

Ministereillä ja heidän lähipiirillään on oikeus sijoittaa omaisuuttaan. Omistaminen on hyvä asia.

Siitä ei kuitenkaan ole nyt kysymys, vaan siitä, että omistusten pitää olla avoimia ja jatkuvasti arvioitavissa mm. sidonnaisuuden näkökulmasta.

Tohtori Tarkan mielestä ministerin tehtävä on sen luonteinen, että puolison tai alaikäisten lasten merkittävät omistukset eivät voi olla yksityisasioita.

Tarkan tulkinta tulee olemaan jatkossa vallitseva. Vaikka lakia ei muutettaisi, ilmoituskäytäntö muuttuu takuuvarmasti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vauraat alueet ovat ahneita

Työelämä muuttuu olosuhteiden pakosta

Huomisen historiaa

Budjetti kestää tai kaatuu pandemian mukana

Hatsalalla halli, parkki ja valli

Kamala Harris tuo eloa Bidenin kampanjaan

Tilastot vahvistavat luontobuumin

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.