Ministerin sananvapaus ja poliittinen vastuu

Ulkoministeri Timo Soinin (sin.) kannanotot ovat jälleen aiheut­taneet poliittista kuplintaa. Hallituksen muut ministerit vakuuttivat perjantaina, etteivät Soinin abortinvastaiset kannanotot edusta hallituksen linjaa. Äänessä olivat kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo, ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) ja tasa-arvoasioista vastaava ministeri Annika Saarikko (kesk.).

Soinia arvostelivat kilvan myös oppositiopuolueiden edustajat. Naisasialiitto Unioni vaati jopa Soinin eroa hallituksesta.

Mitä Soini sitten sanoi?

Hän otti kantaa Argentiinan senaatin päätökseen, jolla torjuttiin abortin laillistaminen. Soinin kannanotto ei ollut analyyttinen. Blogissaan Soini kirjoitti, että ”mitäkö mieltä olen Argentiinan senaatin ratkaisusta. Perään hän liitti niin sanotun ”pusuemojin”, joka kertoo iloisesta tunnelmasta.

Katoliseen kirkkoon kuuluvan Soinin abortinvastaisuus ei ole mikään uusi asia. Kesäkuussa hän sai moitteita siitä, että hän osallistui Kanadassa abortinvastaiseen tilaisuuteen. Asiaan otti tuolloin kantaa muun muassa tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Presidentin mukaan ministerin ja poliitikon on vaikea olla mukana mielenilmauksessa yksityishenkilönä.

Silloin ja myös nyt Soinia tylytetään erityisesti siitä, että hänen kantansa ei ole Suomen linjan mukainen. Tämä onkin totta. Abortti on Suomessa ollut laillinen toimenpide jo kymmeniä vuosia. Yleinen näkemys on, että abortin laillistaminen on askel, joka lisää naisten ja tyttöjen oikeuksia myös muualla maailmassa. Sipilän hallituksen ohjelman ulkopoliittisessa osiossakin on maininta naisten ja tyttöjen oikeuksista. Abortista siinä yhteydessä ei tosin puhuta mitään.

Soini itse on vedonnut siihen, että Suomessa on sanan-, mielipiteen ja uskonnonvapaus. Tämäkin on totta. Nämä kaikki oikeudet ovat myös ministerillä. Soini voi vapaasti ilmaista näkemyksiään abortista. Häntä ei ole vangittu, eivätkä viranomaiset ole vaatineet häntä millään tavalla tilille tai poistaneet hänen blogitekstejään. Soini saa olla mitä mieltä tahansa ja hän saa kertoa sen julkisesti.

Oikeuskansleri on Suomessa muutamaan otteeseen ottanut kantaa ministereiden sananvapauteen. Sen rajoittaminen on perusteltua muun muassa silloin, jos ministerin sanomiset saattavat herättää epäilyjä viranomaisten tai tuomioistuinten riippumattomuudesta. Ministeri ei esimerkiksi saa julkisilla sanomisillaan painostaa tuomioistuimia, kun ne harkitsevat omia ratkaisujaan. Nyt ei ole kyse sellaisesta.

Soinin sananvapautta ei kuitenkaan rajoiteta, jos hän joutuu sanomisistaan poliittiseen vastuuseen, niin kuin hän nyt on joutunut. Ministeri on poliittisessa vastuussa aina ja kaikessa toiminnassaan. Soinin nauttima luottamus voidaan mittauttaa eduskunnassa. Jos sitä ei ole, hänen on erottava hallituksesta.

Siihen ei kuitenkaan nyt mennä. Kukapa haluaisi poliittisia marttyyreitä vaalien kynnyksellä?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keskittyminen on parasta pysäyttää

Lakkoilussa käydään myös arvovalta- ja tiedotussotaa

Ei palata astialle enää ikinä, kiitos

Holokaustin muisto on vaarassa unohtua

Kuopion lääkärikoulutus huipputasoa

Hoitoalan vetovoimaaon pakko parantaa

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Poliittiset virkanimitykset rapauttavat uskottavuutta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.