Minna Canth -ooppera herättää odotuksia

Viime vuoden toukokuussa julkistettu hanke Minna Canthista kertovasta oopperasta ei ole jäänyt aloituksen jälkeenkään savolaiseksi projektiksi. Lopullisena takeena oopperan toteutumiselle on Alfred Kordelinin säätiön juuri myöntämä 100 000 euron apuraha.

Säätiön vuoden suurimpiin kuuluva tukisumma kantaa tekijöiden mukaan aina tammikuussa 2022 koittavaan ensi-iltaan saakka. Alkusysäyksen hanke sai noin vuosi sitten Suomen kulttuurirahaston Pohjois-Savon rahaston 40 000 euron apurahasta.

Minna Canthin kotitalon Kanttilan kunnostukseen liittyvät monenkirjavat vaiheet ja tavoitetta kohti etenemisen hitaus tunnetaan Kuopiossa liiankin hyvin. Sitäkin hienompaa on saada Canth-ooppera Kuopioon, vieläpä paljolti kuopiolaisin ja savolaisin voimin. Canthin merkitys kirjailijana ja tasa-arvon esitaistelijana ymmärretään tänä päivänä laajalti. Jos oivallus ei olisi syntynyt Kuopiossa, se olisi syntynyt ennemmin tai myöhemmin jossain muualla.

Asialla on maakunnan ja maan ansioituneimpia tekijöitä alkaen hankkeen tuottajista Rauno Tikkasesta ja Marjo Suhosesta. Minnan roolissa esiintyy Johanna Rusanen, libretosta vastaa Veera Airas ja sävellyksestä Jukka Linkola.

Lupauksia herättää myös Tikkasen väläyttämä ennakkotieto, ettei teoksesta aiota tehdä raskasta sisällöltään eikä muodoltaan. Mikä olisikaan hienompaa kuin Canth-ooppera, jonka katsomoihin myös suuri yleisö löytäisi tiensä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tärkeä viesti puhelinvastaajassa

Syntyvyyden kasvu luo pilkahduksen toivoa

Hallituksella on kansan tuki

Rutiinista apua rutinaan

Omavaraisuuden arvo kirkastuu kriisiaikana

Pandemia pimentää nyt muita uutisia – jälkipyykki jäi kesken Kuopion irtisanomisista

Uudenmaan eristäminen on koko maan parhaaksi

Miljoonat eristäytyvät nyt koteihinsa yksin

Helsinki–Vantaasta tuli heikko lenkki

Korona-aalto pyyhkii läpi maailmantalouden

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.