Minna ja Maria

Kun reilut viisi vuotta sitten muutin maalta Kuopioon, kävelyreitti työpaikalle alkoi kulkea Minna Canthin puiston kautta.

Puikahtaessani puistoon Minna Canthin patsaan leveän selän takaa, hiukan epävirallista polkuani, sain ensin ihailla kesän kukkaloistoa ja myöhemmin uppuroida hangessa (ei talvikunnossapitoa, mutta edelleen lyhin reitti) ja sitten taas nauttia kevään vehreydestä.

Mutta Minna se vain istui järkähtämättömän tyynenä läpi kaikkien säiden ja vuodenaikojen omalla paikallaan, milloin totisena, milloin hiukan myhäillen – tai siltä minusta ainakin näytti.

 

Ei mennyt sitä kertaa, etten olisi ajatuksissani moikannut Minnaa, maan ensimmäistä sanomalehtinaista, matkan varrella. Siinä on ihminen, jota on pakko kunnioittaa. Hänkin oli paluumuuttaja. Leskeksi jäätyään 1879 Minna pakkasi seuraavana vuonna muuttokuormansa ja lapsilaumansa ja palasi Jyväskylästä Kuopioon, missä oli asunut 9-vuotiaasta asti ja käynyt koulunsa ennen opettajaseminaariin lähtöä.

Tunnelmat eivät varmaankaan olleet kovin valoisat, mutta silti Minna tokistautui hankkimaan perheelle elannon ja pitämään huolta jälkikasvustaan.

Siinäkin olisi jo haastetta tavalliselle äiti-ihmiselle, mutta kuten tunnettua, Canth myös taisteli kynällään oikeudenmukaisemman maailman puolesta ja siinä sivussa vietti vilkasta seuraelämää ja jaksoi pysyä ajan tasalla suuren maailman virtausten suhteen täällä pienessä Kuopiossa.

 

Samana vuonna kun Minnan muuttokuorma päätyi Kuopioon, näki täällä vasta päivänvalon  toinen merkittävä, mutta vähemmälle huomiolle jäänyt kuopiolaiskirjailija, Maria Haggrén, sittemmin suomalaisemmin Maria Jotuni.

Jotuni oli molempien vanhempiensa puolelta savolaissukua Kuopion lähiseuduilta. Hän asui Kuopiossa lapsuusvuosiensa jälkeen vain lyhyempiä aikoja opiskeluvuosinaan, mutta silti hänen omassa kodissaan Helsingissä puhuttiin Tarkiaisen mukaan ”suomea ja savoa”.

 

Kun Canth oli suorasanainen yhteiskunnallinen taistelija, oli Jotuni psykologinen tarkkailija, jonka teksteissä voi aavistella kokonaisia ihmiskohtaloita, vaikka niissä kuvataan usein vain jokapäiväisiä sattumuksia ja sanailua.

Jotunin kerrotaan myöhemmin sanoneen Canthista, että ”hänestä tuli vain ulkonaisten suhteiden selvittäjä, naisasiakirjailija ja työväen tilan kuvaaja, mutta sisin ja herkin ja syvin ihminen –nainen– jäi hänelle älyllisesti vieraaksi objektiksi”. Silti Canth oli Jotunillekin esikuva ainakin siinä, että nainen ja perheenäiti voi olla tuottelias ja itsenäinen kirjailija.

Vaikka Minna ja Maria eivät mitään sukulaissieluja ehkä olleetkaan, ansaitsevat molemmat paikkansa suurina kuopiolaisina ja kaikesta huolimatta jotenkin samanhenkisinä pienen ihmisen asian ajajina.

 

Minna Canthin kotitalo Kanttila taitaa koko kaupungin häpeäksi olla mennyttä kalua, mutta muuten molempia naisia on huomioitu eri tavoin: Minnalla on patsas, Marialla muistomerkki (siellä teatterin edessä, moniko muistaa?), Minnalla tietysti jopa oma liputuspäivänsä 19.3. Ja nyt viimeksi kumpikin sai nimikkonäyttämön Kuopion uudistuvaan kaupunginteatteriin, niin kuin soveliasta olikin.

Mutta jotenkin toivoisi, että Minnan ja Marian kaltaisia perheenäidin, taiteilijan ja leivän hankkijan uran yhdistäneitä pioneereja voitaisiin juhlia myös jotenkin eläväisemmin ja ehkä arkisemminkin. Vaikka sitten kesäaikaan Minnan ja Marian pidoilla tai ohjelmallisilla illallisilla, missä perheet toisivat eväitään torille pitkien pöytien ääreen ja saisivat nauttia näiden naisten ja heidän myöhempien sisartensa hengentuotteista palanpainimena.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Miljardiluokan juttu

Pitäkää riitanne, raivopäät

Sote kaipaa jatkossa joka miestä ja naista

Huuhaa ei kuulu julkisin varoin rahoitettavaksi

Hyvä kaupunki

Huono tasku on vain koriste

Rinteen poissaolosta haaste SDP:lle

Puolustusvoimat ryhtyi pakosta maineenhallintaan

Keskitytkö enää mihinkään?

Trump lietsoo kahtiajakoa vaalit jo mielessään

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.