Minne vie matkalaukun tie...

Lentokoneiden aikataulusotkut ovat olleet syystäkin kestoaihe suomalaisessa mediassa viime syksystä lähtien. Matkalaukkujen myöhästelystä sen sijaan ei ole puhuttu. Se on yksi lentomatkustamisen viheliäisyyksistä, johon lukuisat matkustajat ovat törmänneet.

Esimerkiksi Kuopion lentokentältä kuljetetaan asiakkaille matkapakaaseja kotiovelle lähes päivittäin, koska ne eivät ole syystä tai toisesta ehtineet samaan kyytiin matkustajan kanssa.

Useimmiten laukun myöhästymisen syy on se, että vaihtoaikataulu Helsinki-Vantaalla kotimaan tai ulkomaan lennon koneelta sisämaan kaupungin koneelle on liian kireä. Laukut tulevat kotiin yleensä muutaman tunnin viiveellä tai seuraavana päivänä.

MATKALAUKUN myöhästelyn syy voi olla myös matkatavaroita käsittelevien henkilöiden tekemä inhimillinen virhe. Vaikkapa Lontooseen osoitettu laukku voi ponnahtaa ilmoille Frankfurtissa. Tai sitten laukku voi yksinkertaisesti jäädä jostakin kummallisesta syystä lähtökentälle.

Oleellista kadonneiden laukkujen jäljittämisessä on viivakooditarra, joka kiinnitetään jokaiseen ruumamatkatavaraan siinä vaiheessa, kun matkustaja selvittää itseään lennolle ensimmäistä kertaa. Matkustaja saa tässä vaiheessa tarrasta vastakappaleet. Laukun hävittyä sitä etsitään viivakoodien ja tuntomerkkien perusteella.

Varsinkin ulkomailla matkatavaroiden myöhästyminen nostattaa kiukkua. Olo on orpo, jos puhtaat vaatteet lojuvat tuntemattomassa paikassa. Pitkän lennon jälkeen kylmä olut maistuu pomminvarmasti paremmalle kuin pyykinpesu.

LENTOYHTIÖT eivät välttämättä oma-aloitteisesti tarjoa asiakkailleen rahallista korvausta matkatavaroiden myöhästelystä. Esimerkiksi Finnair on jakanut hätäapuna pakkauksia, joissa on muun muassa lentoyhtiön T-paita, hammasharja, hygieniatuotteita ja naisille XXL-kokoiset sukkahousut.

Niillä eväillä ei pariisilaiseen gaalailtaan sukelleta.

Lentoyhtiöt voisivatkin avoimesti kertoa korvausperiaatteistaan. Esimerkiksi sen, että matkustajilla on oikeus vaatia lentoyhtiöiltä rahallista korvausta välttämättömyyshyödykkeiden ostamiseen, jos matkatavaroiden perille tulo viivästyy kohtuuttomasti. Tiedossa on, että laukut voivat olla myöhässä jopa yli viikon.

Mikä on sitten tuo "kohtuuton viivästyminen"? Lonkalta voisi sanoa, että jos laukkuja ei kuulu vuorokauden sisällä, niin korvausta voi vaatia kuitteja vastaan. Aikarajoissa lienee vaihtelevuutta.

Monet länsiyhtiöt korvaavat mukisematta sadan euron ostokset, jopa enemmänkin. Lisäksi on olemassa vakuutuksia, joilla saa jo neljän tunnin matkalaukun myöhästymisen jälkeen 400 euron osto-option välttämättömyyshyödykkeisiin.

TURVAMÄÄRÄYKSET ovat niin tiukat, ettei käsitavaroihin voi nykyisin pakata nesteitä ja teräviä esineitä niin kuin ennen. Pääosa näistä roippeista onkin ujutettava ruumatavaroihin.

Kun näin on ja jos matkalaukku myöhästyy, niin ihmismieli on ankea ja ärtyisä.

Jos matkustaja vielä erehtyy pakkaamaan käsittämättömästä syystä lääkkeensä matkalaukkuihin, niin silloin ongelma voi olla todella mittava.

Käsitavaroiden pakkaamisessa kannattaa siis olla tarkkana. "Perusjätkän" eväskori voisi sisältää passin, rahat, luottokortit, päänsärkylääkkeet, deodorantin, hammasharjan, parranajovälineet, paidan, kalsarit ja sukat. Paketti ei paljon paina, eikä suksi määränpäässä tökkää ensimmäiseen hankeen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Maaseudun arvottomat talot?

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Liigan siirtorallia tulisi hillitä

Itärata kuuluu kolmen suurhankkeen joukkoon

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Maanpuolustus nojaa yhä yleiseen asevelvollisuuteen

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Korona horjuttaa Kiinan suurvaltapyrkimyksiä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.