Missä kulkee raja?

Hakukonejätti Google uhkaa lopettaa Kiinan valtion vaatimat hakutulosten rajoitukset vastalauseena hyökkäyksille, joilla yritettiin päästä käsiksi eräiden Kiinan toisinajattelijoiden sähköpostitileihin. On epäilty, että hyökkäysten takana olisi ollut juuri Kiinan valtio.

Googlesta ei kannata leipoa sankaria, mutta kansainvälisen suuryhtiön kyllästyminen yhden valtion komenteluun on sentään jonkinlainen merkki siitä, että bisnestä ei aina tehdä ihmisoikeuksien kustannuksilla.

Mitä pitäisi ajatella Nokia Siemens Networksista? EU-parlamentti ei ainakaan ajattele hyvää. Parlamentti arvostelee yhtiötä siitä, että on toimittanut Iranin viranomaisille toisinajattelijoiden valvomista helpottavaa teknologiaa.

Parlamentti on tosissaan. Se hyväksyi keskiviikkona Strasbourgissa päätöslauselman, jossa vaaditaan EU:n komissiota ja unionin jäsenmaita ryhtymään toimiin, jotta eurooppalaisen valvontateknologian vienti Iraniin ja muihin ilmaisunvapautta tukahduttaviin maihin kiellettäisiin.

Bisneksen ja ihmisoikeuksien suhde on häilyvä. Pitäisikö ihmisoikeuksia polkevat maat eristää? On väitetty, että parempi on solmia sellaisiin maihin tiiviit kaupalliset suhteet, jolloin ne vähitellen mukautuvat demokraattiseen menoon.

Ehkä on niin, mutta pitääkö näihin maihin myydä välineitä, joilla ihmisoikeuksien polkemista helpotetaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.