Missä kulkee raja?

Hakukonejätti Google uhkaa lopettaa Kiinan valtion vaatimat hakutulosten rajoitukset vastalauseena hyökkäyksille, joilla yritettiin päästä käsiksi eräiden Kiinan toisinajattelijoiden sähköpostitileihin. On epäilty, että hyökkäysten takana olisi ollut juuri Kiinan valtio.

Googlesta ei kannata leipoa sankaria, mutta kansainvälisen suuryhtiön kyllästyminen yhden valtion komenteluun on sentään jonkinlainen merkki siitä, että bisnestä ei aina tehdä ihmisoikeuksien kustannuksilla.

Mitä pitäisi ajatella Nokia Siemens Networksista? EU-parlamentti ei ainakaan ajattele hyvää. Parlamentti arvostelee yhtiötä siitä, että on toimittanut Iranin viranomaisille toisinajattelijoiden valvomista helpottavaa teknologiaa.

Parlamentti on tosissaan. Se hyväksyi keskiviikkona Strasbourgissa päätöslauselman, jossa vaaditaan EU:n komissiota ja unionin jäsenmaita ryhtymään toimiin, jotta eurooppalaisen valvontateknologian vienti Iraniin ja muihin ilmaisunvapautta tukahduttaviin maihin kiellettäisiin.

Bisneksen ja ihmisoikeuksien suhde on häilyvä. Pitäisikö ihmisoikeuksia polkevat maat eristää? On väitetty, että parempi on solmia sellaisiin maihin tiiviit kaupalliset suhteet, jolloin ne vähitellen mukautuvat demokraattiseen menoon.

Ehkä on niin, mutta pitääkö näihin maihin myydä välineitä, joilla ihmisoikeuksien polkemista helpotetaan?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.