Missä on lähin poliisi?

Poliisi on saanut tällä viikolla paljon myönteistä julkisuutta, kun se kertoi ottaneensa kiinni peräti parisataa ulkomaalaista epäiltynä laajamittaisista ja järjestelmällisistä asuntomurroista. Hyvä näin: massiiviset pidätykset kertovat, että poliisit valvovat edelleen kansalaisten henkeä ja omaisuutta jossain, vaikka heitä ei enää entiseen tapaan ole nähtävissä kadunkulmissa, toreilla tai kylillä.

Suomalaisten arkipäivän turvallisuus vaatisi kuitenkin, että eläviä poliiseja on nähtävissä muuallakin kuin televisiokuvissa. Huolta herättävät maakunnissa tiedot, miten harvaksi käynyttä turvaverkkoa ollaan taas kerran ohentamassa. Valtion tuottavuusohjelmien nimissä avautuvia virkoja jätetään täyttämättä, ja valmistumassa olevan uuden poliisikurssin kolme sataa opiskelijaa ovat jäämässä suoraan työttömyyskortistoon.

Poliisihallinto on ollut viime vuosina muun julkishallinnon tapaan jatkuvassa muutoksen tilassa. Maakuntien ja erityisesti maaseutukuntien näkökulmasta kehitys on kulkenut vain yhteen suuntaan: poliiseja on entistä vähemmän ja järjestysvalta entistä kauempana.

Ei tästä ole kuin pari vuotta, kun itsenäiset kihlakunnat sulautettiin yhdeksi maakunnan kokoiseksi poliisipiiriksi. Pohjois-Savossakin viidestä tehtiin yksi, vaikka kihlakunnissa järjestyksestä huolehtineet nimismiehet panivat vastaan. Uudistuksen toteuttajat lohduttivat huolestuneita kansalaisia, että päällikkövirkojen karsimisella saadaan lisää väkeä poliisin päätehtävään, varsinaiseen kenttätyöhön lähellä ihmisiä.

Ajatus oli toki kaunis, mutta vain ajatuksena. Käytännössä poliisi on yhä kauempana juuri silloin, kun sitä kipeimmin tarvittaisiin. Lähipoliisin puuttuessa monet pienemmät rikkeet kuitataan olankohautuksella, "kun poliisilta ei kuitenkaan saa mitään apua". On poliisin kannaltakin sääli, jos tällainen asenne yleistyy.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.