Missä on lähin poliisi?

Poliisi on saanut tällä viikolla paljon myönteistä julkisuutta, kun se kertoi ottaneensa kiinni peräti parisataa ulkomaalaista epäiltynä laajamittaisista ja järjestelmällisistä asuntomurroista. Hyvä näin: massiiviset pidätykset kertovat, että poliisit valvovat edelleen kansalaisten henkeä ja omaisuutta jossain, vaikka heitä ei enää entiseen tapaan ole nähtävissä kadunkulmissa, toreilla tai kylillä.

Suomalaisten arkipäivän turvallisuus vaatisi kuitenkin, että eläviä poliiseja on nähtävissä muuallakin kuin televisiokuvissa. Huolta herättävät maakunnissa tiedot, miten harvaksi käynyttä turvaverkkoa ollaan taas kerran ohentamassa. Valtion tuottavuusohjelmien nimissä avautuvia virkoja jätetään täyttämättä, ja valmistumassa olevan uuden poliisikurssin kolme sataa opiskelijaa ovat jäämässä suoraan työttömyyskortistoon.

Poliisihallinto on ollut viime vuosina muun julkishallinnon tapaan jatkuvassa muutoksen tilassa. Maakuntien ja erityisesti maaseutukuntien näkökulmasta kehitys on kulkenut vain yhteen suuntaan: poliiseja on entistä vähemmän ja järjestysvalta entistä kauempana.

Ei tästä ole kuin pari vuotta, kun itsenäiset kihlakunnat sulautettiin yhdeksi maakunnan kokoiseksi poliisipiiriksi. Pohjois-Savossakin viidestä tehtiin yksi, vaikka kihlakunnissa järjestyksestä huolehtineet nimismiehet panivat vastaan. Uudistuksen toteuttajat lohduttivat huolestuneita kansalaisia, että päällikkövirkojen karsimisella saadaan lisää väkeä poliisin päätehtävään, varsinaiseen kenttätyöhön lähellä ihmisiä.

Ajatus oli toki kaunis, mutta vain ajatuksena. Käytännössä poliisi on yhä kauempana juuri silloin, kun sitä kipeimmin tarvittaisiin. Lähipoliisin puuttuessa monet pienemmät rikkeet kuitataan olankohautuksella, "kun poliisilta ei kuitenkaan saa mitään apua". On poliisin kannaltakin sääli, jos tällainen asenne yleistyy.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Pakkokielet

Perheiden asemaa kannattaa vahvistaa

Uotisen kauden huipennus käynnistää kulttuurikesän

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.