Missä rysähtää seuraavaksi?

Luonnonvoimien aiheuttama ydinkatastrofin uhka Japanissa heijastuu nyt koko maailmaan. Ydinvoimavastaiset mielipiteet ovat lisääntyneet myös Suomessa.

Viranomaiset käyvät läpi ydinvoimaloidemme turvatason. Myös Eurajoen Olkiluotoon rakenteilla oleva Suomen viides voimalayksikkö joutuu tehotarkkailuun - syystäkin.

Laitoksen ranskalainen rakentaja Areva ei ole onnistunut työssään, ja Olkiluoto-3:n rakennustyöt ovat neljä vuotta myöhässä. Yksikön odotetaan valmistuvan vuonna 2013.

Suurennuslasin alle joutuu myös eduskunnan viime heinäkuussa tekemä päätös, joka mahdollistaa kahden uuden atomivoimalayksikön rakentamisen.

Ternobylin ydinvoimalaonnettomuus Neuvostoliitossa huhtikuussa 1986 on tähän mennessä koskettanut vakavimmin suomalaisia. Katastrofin seurauksena tuhansia ihmisiä sairastui syöpään tuhoalueen lähistöllä Ukrainassa.

Laskeuman mukana Suomen luontoon leijaili radioaktiivisia aineita. Maassamme rajoitettiin onnettomuuden jälkeen määräaikaisesti karjan laidunruokintaa, jotta lyhytikäiset radioaktiiviset aineet eivät päätyisi maitoon ja lihaan.

Ternobylin onnettomuus muistetaan myös huonosta tiedottamisesta. Naapurista tippui tietoa tihkumalla, eikä Suomen säteilyturvakeskuksen tiedottaminen ollut yhtä laadukasta kuin nyt Japanin onnettomuuden aikana.

Ydinvoiman puolesta puhujat eivät halua uskoa, että meilläkin voisi jonakin päivänä olla katastrofin uhka. Lobbarit arvioivat, että Suomen laitokset ovat turvallisia. He sanovat, että ydinvoima on puhdasta ja edullista.

Tulevia hankkeita on perusteltu muun muassa energian omavaraisuusasteen nostamisella. Ydinsähkön katsotaan olevan myös oivallinen vientituote.

Atomivoiman kannattajat katsovat, että maailmaa uhkaava ilmastokatastrofi voidaan torjua lisäämällä ydinvoimaloiden määrää. Näin fossiilisten polttoaineiden käytön kasvua voitaisiin oleellisesti hillitä. Lukuisat tiedemiehet ovat lobbarien kanssa samaa mieltä.

Japanin tapahtumien jälkeen herää kuitenkin synkkä kysymys. Kumpiko on suurempi riski, ilmastonmuutos vai ydinvoima?

Suomi ei voi yksin pelastaa maailmaa. Pystymme kuitenkin ydinvoimalapäätöksillämme vaikuttamaan jälkipolviemme elämään. Onko se turvallinen vai ei?

Kun tunteet Japanin hirvittävien tapahtumien keskellä ovat pinnalla, suurta viisautta on laskea ensin kymmeneen, ottaa huomioon kaikki seikat ja pohtia mielipiteen muodostamista sen jälkeen.

Ydinvoimaloita ei voi noin vain ajaa alas. Varmaa on myös, että pölyn laskeuduttua ydinvoimalobbarit palaavat julkisuuteen. Teollisuus tulee vaatimaan edelleen huokeaa energiaa.

Tuho Japanissa johtui paljolti maanjäristyksen liikkeelle panemasta tsunamista.

Sääilmiöt kuten myrskyt, merenpinnan vaihtelut ja jäätilanne voivat aiheuttaa ennalta arvaamattomia tilanteita suomalaisissa ydinvoimaloissa. Niiden toimintaan liittyy muitakin riskitekijöitä kuten öljyvuodot tai vaikkapa terrori-isku.

Arvoitus lisäksi on, mitä ilmastonmuutos vielä mukanaan tuo.

Japanin murhenäytelmän loppu ei ole vielä kenenkään tiedossa. Viranomaiset arvioivat, että yli 10 000 ihmistä on kuollut ja loukkaantuneiden määrä on moninkertainen. Taloudelliset vahingot ovat valtavat.

Japanilaiset tiesivät, että jonakin päivänä iso maanjäristys runtelee heitä. Raju tsunami oli useimmille yllätys.

Seuraava pommi kytee Kaliforniassa, Yhdysvalloissa. Tiedemiehet ovat jo vuosikausia ennustaneet, että alueella tapahtuu raju maanjäristys. Tälläkin hetkellä San Andreasin siirroksessa mannerlaatat puristuvat yhteen usean sentin vuosivauhdilla.

Uhan alla on muun muassa tiheästi asuttu "enkelten kaupunki" Los Angeles.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.