Mistä pätevä kokki?

Etelä-Suomesta Ylä-Savoon paluumuuttaneelta täkäläiseen menoon mukautuminen on vaatinut opettelua. Julkisia palveluita en ole uimahallia lukuun ottamatta vielä tarvinnut, mutta yrityksissä asioin päivittäin.

Hankalinta on ollut totutella aukioloaikoihin. Jos työpäivän jälkeen meinaa ehtiä kultasepänliikkeeseen vaihtamaan kelloon pariston tai urheilukauppaan ostamaan uimalasit, on pidettävä kiirettä. Iisalmessa useimmat erikoisliikkeet nimittäin sulkevat ovensa viimeistään puoli kuudelta. Vuosi sitten avatun kauppakeskuksen vaateliikkeet ovat sentään auki seitsemään.

 

Ymmärrän toki, ettei liikkeitä voi pitää auki iltakausia vain siksi, että lähes ympärivuorokautiseen palveluun tottunut paluumuuttaja saisi hoidettua asiansa silloin kun huvittaa. Mutta olisiko jotain sentään tehtävissä?

Oikeaan aikaan tarjottuja laadukkaita palveluita kaipaa myös se satunnainen ohikulkija, joka lomamatkallaan osuu näille kulmille. Tai se yrityspomo, joka tulee tapaamaan alaisiaan täkäläiseen kasvuyritykseen.

 

Tapasin menneellä viikolla Normet Group Oy:n norjalaisen toimitusjohtajan Tom Melbyen. Hän oli toki innoissaan oman yrityksensä menestyksestä, mutta silminnähden pettynyt iisalmelaiseen palvelutarjontaan.

Maailmaa nähnyt yritysjohtaja oli kyllästynyt syömään ilta toisensa perään Rossossa. Hyväksi ruokapaikaksi kehutusta Chaplinista hän oli saanut maistuvaa pihviä, mutta ruokaan sopiva viini oli ollut jo liikaa pyydetty.

Tervetuloa Iisalmeen, tällaista täällä on.

Kaupunki kaipaa kipeästi laadukasta, hiukan parempaa ruokaravintolaa. Uudelle omistajalle kesällä siirtyneellä Seurahuoneella olisi tässä näytön paikka. Palkatkaa pätevä kokki!

 

Iisalmi saa ensi keväänä uuden kaupunginjohtajan, kun pestiä pitkään hoitanut Martti Harju jää eläkkeelle. Harju hehkuttaa, että kaupunkikuvan eteen on tehty paljon töitä.

Epäilemättä näin onkin. Etenkin liikuntapaikkojen rakentamiseen on Harjun kaudella pantu reilusti paukkuja. Kaupungin pyöräilyreitit ovat suorastaan erinomaisia, vaikka tyypillisesti täällä on tapana liikkua pienetkin matkat autolla.

Sen sijaan kulttuuririentojen puolella on totisesti toivomisen varaa. Kaupungin kulttuuritoimi tekee voitavansa, mutta pikkubudjetilla ei ihmeitä tapahdu. Kuka toisi kaupunkiin laadukasta elävää musiikkia?

 

Uusi kaupunginjohtaja saa johdettavakseen kaupungin, jonka pahin ongelma on vetovoimaisuuden puute. Iisalmen ja koko Ylä-Savon väestöennustekäyrät sojottavat surullisesti alas päin. Tarvitaan uudenlaista näkemystä ja rohkeita avauksia.

Valoakin tosin on näkyvissä. Ylä-Savossa on useita kasvavia teollisuusyrityksiä ja uusia suunnitellaan.

Jos visiot toteutuvat, Iisalmeen on luvassa mittavia yritysinvestointeja ja uusia työpaikkoja. Vielä kun nämä työllistyvät ammattilaiset asettuisivat asumaan kaupunkiin.

 

Pikkukaupungissa on nimittäin ehdottomasti myös puolensa. Rauhallista eloa ja turvallista ympäristöä kaipaavalle se sopii mainiosti.

Ruuhkattomassa Suomessa on myös mahdollista asua hiukan leveämmin. Keskivertopalkansaaja pystyy helposti ostamaan näiltä leveyksiltä omakotitalon, hiukan paremmin tienaava jopa järven rannalta. Suurten kaupunkien asukkaat voivat vain haaveilla tällaisesta.

Parhaimmillaan maaseutukaupunki tai -kunta tarjoaa mitä parhaat olosuhteet koti- ja perhekeskeiseen elämään. Mutta jos omat intohimot suuntautuvat enimmäkseen kodin ulkopuolelle, tulee muutto väkisin mieleen. Onneksi on vapaus valita.

 

Kirjoittaja on Ylä-Savon aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Poliitikkojen ei pidä himoita valtavia eläkerahastoja

Taiteesta on keskusteltava nuorten kanssa

Energiafuusio

Kaikki lääkitykselle

Johtajapulmasta tulee pitkään imagotappiota

Energiamarkkinoilla on taas nähtävissä vaaran merkkejä

Suomen monitieteisin yliopisto

Malttia pöyristymisiin

Rasismia eivoi voittaa valehtelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.