Mistä tulet, Suomi-neito?

Ylihuomenna torstaina itsenäinen Suomi-neito juhlii 95-vuotispäiviään ja ensimmäistä kertaa uuden presidenttinsä Sauli Niinistön isännyydessä.

Kaksitoista vuotta kalevalainen kansa eli ikään kuin Pohjolan malliin, kun meillä oli naisvalta Tarja Halosen hahmossa. Vaka vanhan Väinämöisen johtamassa Kalevalassa meno oli korostetun maskuliinista – jopa niin miehekästä, että nuori Aino-neito katsoi viisaammaksi mennä järveen kuin emännäksi Väinölään.

Kalevala ja Pohjola ovat sanoina huomattavasti selvempiä kuin armaan isänmaamme myöhemmät nimet Suomi tai Finland. Kalevalan pohjana lie ikivanha suomalainen miehen nimi. Pohjola taas tulee yksiselitteisesti maantieteestä.

Yritystä on kyllä riittänyt Suomen ja Finlandin alkuperän selvittämiseen ilman, että kenelläkään olisi vielä varmaa tietoa asioista. Ruotsalainen historioitsija Nils Erik Villstrand toteaakin osuvasti painotuoreessa Valtakunnanosa-teoksessaan, että ”sekä Finland- että Suomi-nimet ovat vain hyvin vastahakoisesti paljastaneet osan salaisuudestaan.”

Ensimmäisiä kertoja suomalaiset astuvat ulos historian hämärästä korkea-arvoisen roomalaisen virkamiehen ja historioitsijan Tacituksen kuvaamina fennien nimellä ajanlaskumme ensimmäisellä vuosisadalla, siis vajaat parituhatta vuotta sitten.

Fenneistä on suora yhteys finneihin ja Finlandiaan. Land tiedetään, se tarkoittaa maata germaanisissa kielissä. Mutta mikä on Fin? Se onkin sitten kimurantimpi juttu.

F-kirjain on varsin vieras suomen kielessä, ja ainakin savolaisten suussa se muuttuu pääsääntöisesti v-kirjaimeksi. Olisiko Finland siis sama kuin viikinkien Vinland, josta mainitaan heidän muinaisissa saagoissaan?

Tätäkin ovat tiedemiehet aikojen saatossa pohtineet vakavissaan, mutta tulleet siihen johtopäätökseen, että tarujen Viinimaa sijaitsi jossain Atlantin rannikolla Pohjois-Amerikassa.

Elävästä elämästä tiedämme itsekin, ettemme me suomalaiset ole olleet koskaan mitään viininlipittäjiä, vaan pohjoisen karuissa oloissa on tarvittu tuntuvasti kovempia aineita.

Kaikki pakkoruotsinsa lukeneet tietävät, että ruotsin kielen fin-sana tarkoittaa fiiniä eli jotain hienoa. Sanan toinen merkitys on kaunis, sievä.

Tavallisten suomalaisten elämää voi tuskin luonnehtia hienoksi, enemmänkin se on ollut pettuleivän jyrsimistä. Herrasväki, härskaapi, on sitten oma lukunsa.

Oliko meidän maamme siis Kaunismaa lännestä tulleitten ruotsalaisten silmissä? Itse emme lakkaa ylistämme maamme luonnonkauneutta ja -ihanuutta.

Historioitsijat eivät kuitenkaan usko tähän selitykseen. Yhtä huonosti he vahvistavat tulkinnan, että fin-sana olisi tullut löytämistä tarkoittavasta finna-teonsanasta. Löytömaa, ei kuulosta hyvältä.

Jos on Finland-sana arvoituksellinen, ei tilanne ole yhtään parempi Suomi-sanan kohdalla.

Yksinkertaista olisi julistaa, että Suomi on muotoutunut vuosituhansien Suomaasta, sillä soitahan meillä on ollut aina viimeisen jääkauden jälkeen riittävästi ja on vielä vuosituhansien päästäkin, mikäli turpeenpolton vastustajilta kysytään.

Kielitiede ei kuitenkaan innostu soisesta Suomesta. Viime vuosikymmeninä on vahvistunut käsitys, että Suomi, Saame ja jopa Häme olisivat itse asiassa johdannaisia samasta kantasanasta. Häme, Hämeenmaa: jos sanan alkuperäistä merkitystä lähdetään miettimään tältä pohjalta, Suomi voisi olla eräänlainen ”hämärän maa” – salaperäinen takamaa jossain kaukana Itämeren toisella puolella keskisestä Euroopasta katsottuna.

Tulkinta hämyisestä takamaasta hivelee ainakin meidän metsäsavolaisten jälkeläisten mieltä.

Onko sekään silti oikea? Ehkä tyydymme hyräilemään Tapio Rautavaaran mukana ikivihreää laulelmaa miehestä ja kissasta: ”Hän minne menee, mistä tulee, sen taivas yksin ties...”.

Kissan paikalle voimme ottaa kainaloomme EU:n. Lämmittää se meitä yhtä paljon kuin mustan kissan silmät.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Ystävyys ei ole pakollista

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.