Mitä kylvää, sitä niittää

Evankelisluterilaisen kirkon, puolueiden, ministereiden ja kansanedustajien kannattaa lukea tarkasti Raamatun Galatalaiskirjeen viesti: "Mitä ihminen kylvää, sitä hän myös niittää".

Puolueet, poliitikot ja evankelisluterilainen kirkko ovat ajautuneet pahanlaatuisen myrskyn silmään. Syyllisiä etsitään nyt yhteiskunnassa vähän joka suunnalla.

Tilanne muistuttaa 1980-luvun alkua, jolloin silloinen oikeuskansleri jahtasi julkisuuden avulla rötösherroja yhdessä SMP:n kanssa. Tuloksena oli mainitun puolueen vaalivoitto vuoden 1983 eduskuntavaaleissa, hallitusvastuu sekä puolueen nopea tuhoutuminen kansalle annettujen katteettomien lupausten kurimuksessa.

Pari vuotta sitten näytti siltä, että myrskyyn joutuvat yritykset ja kansainvälinen talous. Yhdysvaltain roskalainoista alkanut maailmantalouden kriisi padottiin kuitenkin ennen näkemättömällä kansainvälisellä yhteistyöllä. Valtiot - myös Suomi - ottivat vastuun kriisistä velkaantumalla kansalaistensa ja yritysten puolesta.

Kansainväliset toimijat kuten EU etsivät parhaillaan mallia, jolla vastaavat myllerrykset voidaan torjua ennakolta. Valtiot tunnustavat näin, että ne ovat itse lepsulla politiikallaan osaltaan syypäitä talouskriisiin.

Suomessa on nykyisiä ja entisiä poliitikkoja eri vaiheessa olevien oikeudellisten tutkimusten kohteena. Kansalaiset ovat jo kauan sitten kadottaneet todellisen tiedon siitä, kuka on epäilty, kuka syyllinen ja kuka syytön johonkin tekoon.

Koko prosessi antaa polttoainetta sille protestille, joka muhii mentäessä kohti ensi kevään eduskuntavaaleja.

Hämmentävä asetus Karttulan kunta lähetti kotiimme kirjeen, jossa kyseltiin kesämökin jätevesien käytöstä. Kysely pyydettiin palauttamaan Jätekukolle. Kohtuullisen koulutuksen saaneena sain papereista muutaman kerran lukemisen jälkeen jonkinlaisen käsityksen.

Samanlainen kirje lienee mennyt eri puolilla maata sadoille tuhansille kansalaisille, myös sellaisille, joita jätevesiasetus ei kosketa. Oikeassa ovat ne, jotka sanovat, että mökin huussin käytöllä ja saunan jätevesillä ei Itämerta pilata.

Entinen ympäristöministeri Jan Erik Enestam on tunnustanut, että ministeriön virkamiehet huijasivat hänet antamaan sudeksi osoittautuneen asetuksen. Nykyinen ympäristöministeri Paula Lehtomäki on tehnyt asetukseen parannuksia, mutta hän on joutunut tuomiolle edeltäjänsä tekemästä virheratkaisusta.

Eduskunnan varapuhemies Seppo Kääriäinen otti väitöskirjansa nimeksi Galatalaiskirjeen sanoman muodossa: "Sitä niittää, mitä kylvää".

Valtakunnan politiikassa sana muuttuu teoiksi ja tuomio tulee vaaleissa. Raamatun sanonta ei aina osu henkilökohtaisen vastuun osalta kohdalleen. Politiikassa kiirastuleen joutuu usein ministeri, joka ei ole ollut alkuperäistä tekoa tekemässä, kuten Lehtomäen tapaus osoittaa.

Joka tapauksessa toiminta noudattaa sananparren logiikkaa, teoilla on aina seurauksensa ja vaikutuksensa ihmisiin ja yhteiskuntaan.

Perinteisten puolueiden historia tuntee useita tapauksia, jolloin puolue on kadottanut suuntansa ja vaeltelee päämäärättömänä. Keskustalle tämä vaihe osui 1960- ja 70-luvuille. Nyt suuntaa vailla ajelehtii entinen valtionhoitajapuolue SDP. Siirtyminen ay-puolueesta rakkauden puolueeksi ei ole helppoa.

Myös yritysmaailmasta löytyy runsaasti tapauksia, joissa linja katoaa. Nokiaa ei voi pitää kriisiyrityksenä, kun sen liikevaihto on Suomen valtion budjetin luokkaa, kassassa rahaa kymmenen miljardia euroa ja liikevoitto satoja miljoonia euroja. Kuitenkin epävarmuus yhtiön tulevaisuudesta johti toimitusjohtajan vaihdokseen. Yritys ei kauan menesty, jos sillä ei ole selvää toimintalinjaa.

Kirkko kriisissä Yhden televisiokeskustelun aiheuttama joukkoero evankelisluterilaisesta kirkosta on tyypillinen esimerkki siitä, mihin yhteisö joutuu, kun se ei itse tiedä, mitä mieltä on asioista. Kirkko on avannut varovasti ovea liberaalimpaan suuntaan jo parinkymmenen vuoden ajan. Se ei kuitenkaan ole itse kyennyt iskemään paalua paikalleen.

Kysymys seksuaalisen vähemmistön asemasta on vain yksi asia, joka jakaa evankelisluterilaista kirkkoa. Paljon hämmennystä aiheutti aikanaan piispojen vuoden 1999 eduskuntavaalien alla julkaisema puheenvuoro "Kohti yhteistä hyvää".

Piispojen markkinavoimien kritiikki tarkoitti hyvää, mutta se tulkittiin iskuksi vasten 1990-luvun lamasta kärsineiden yrittäjien kasvoja ja tueksi vanhoja totuuksia viljelevälle konservatiiviselle ay-liikkeelle ja siihen tukeutuville vasemmistopuolueille. Yksi silloisista piispoista onkin nyt SDP:n varapuheenjohtaja ja kansanedustaja.

Homokeskustelusta kärjistynyt kirkon kriisi on myös pitkän kehityksen tulosta. Kirkko avasi tässä asiassa molemmat sivustansa puhumalla aluksi hyvin varovaisin sanankääntein seksuaalisesta suvaitsevaisuudesta.

Ensin hermostuivat Raamatun oppeja tiukasti tulkitsevat vanhoilliset ja nyt seksuaalisten vähemmistöjen oikeuksia kannattavat kirkon jäsenet. Kriisi ei helpota, ennen kuin kirkko löytää tien, jota pitkin mennään eteenpäin.

Kirkolliskokous on kirkon "eduskunta". Marraskuun kirkolliskokous on paljon vartijana.

Kirjoittaja on Kuopion kauppakamarin toimitusjohtaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hatsalalla halli, parkki ja valli

Kamala Harris tuo eloa Bidenin kampanjaan

Tilastot vahvistavat luontobuumin

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Koronan torjunnassa ennakointi on viisautta

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Saarikko ei perinyt keveintä ministerinsalkkua

Lukashenkon asemaan murtumia

Kunnat eivät lomauta opettajia ilkeyttään

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.