Mitalisija ei tuo kasvua

Maailman talousfoorumin WEF:n mukaan Suomi on maailman kolmanneksi kilpailukykyisin maa, jonka edelle pääsevät vain Sveitsi ja Singapore.

Kilpailukykyvertailun pronssitila kuulostaa kivalta, mutta ei kerro oikeasti mitään Suomen talouden kehitysnäkymistä.

Jo kymmenen vuotta sitten Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen selvitys todisti, ettei sijoitus WEF:n vertailussa ennakoi kasvua eikä mittaa hyvin edes kasvukilpailukykyä.

Mitä vertailu sitten kertoo?

Kilpailukykyyn lasketaan monia sellaisia asioita, jotka ovat itsestäänselvyyksiä useimmissa länsimaisissa yhteiskunnissa: vähäinen rikollisuus, olematon korruptio ja kaikinpuolinen vakaus. Ne kun laskee yhteen, johtopäätös on selvä: hyvä sijoitus kilpailukykyvertailussa merkitsee, ettei toimintaympäristö aiheuta yrityksille liiketoimintariskiä.

Kilpailukykyvertailu ei ihastuta pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joista Elinkeinoelämän keskusliiton tekemän kyselyn mukaan jopa 5·000 harkitsee muuttoa Viroon. Edistyksellinen yrittäjyysilmapiiri, edulliset tuotantokustannukset ja kasvua tukeva verotus houkuttavat.

Yritysten muuttohalu on toki viesti päättäjille, mutta samalla osoitus, etteivät yritykset näe Viron ja Suomen toimintaolojen eroilla merkitystä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.