Mitalisija ei tuo kasvua

Maailman talousfoorumin WEF:n mukaan Suomi on maailman kolmanneksi kilpailukykyisin maa, jonka edelle pääsevät vain Sveitsi ja Singapore.

Kilpailukykyvertailun pronssitila kuulostaa kivalta, mutta ei kerro oikeasti mitään Suomen talouden kehitysnäkymistä.

Jo kymmenen vuotta sitten Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen selvitys todisti, ettei sijoitus WEF:n vertailussa ennakoi kasvua eikä mittaa hyvin edes kasvukilpailukykyä.

Mitä vertailu sitten kertoo?

Kilpailukykyyn lasketaan monia sellaisia asioita, jotka ovat itsestäänselvyyksiä useimmissa länsimaisissa yhteiskunnissa: vähäinen rikollisuus, olematon korruptio ja kaikinpuolinen vakaus. Ne kun laskee yhteen, johtopäätös on selvä: hyvä sijoitus kilpailukykyvertailussa merkitsee, ettei toimintaympäristö aiheuta yrityksille liiketoimintariskiä.

Kilpailukykyvertailu ei ihastuta pieniä ja keskisuuria yrityksiä, joista Elinkeinoelämän keskusliiton tekemän kyselyn mukaan jopa 5·000 harkitsee muuttoa Viroon. Edistyksellinen yrittäjyysilmapiiri, edulliset tuotantokustannukset ja kasvua tukeva verotus houkuttavat.

Yritysten muuttohalu on toki viesti päättäjille, mutta samalla osoitus, etteivät yritykset näe Viron ja Suomen toimintaolojen eroilla merkitystä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Kun evoluutio meni pieleen

Tiedeuutisissa liioittelu on pahinta myrkkyä

EU-parlamenttiin tarvitaan tänään taistelevia norsuja

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Hyvä vihollinen

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.