Mitta tuli täyteen

Madventures on televisiossa Sub-kanavalla esitettävä kotimaisin voimin tehtävä matkailuohjelma, jossa juontajapari kiertää eri puolilla maailmaa. Turistikohteissa kaksikkoa ei nähdä. Tarkoituksena on tutustua paikalliskulttuureihin.

Ohjelma nousi suureen suosioon. Se on palkittu lukuisilla palkinnoilla, mutta huomionosoitukset eivät ole olleet vain myönteisiä. Kun kohutussa madcook-osiossa Balilla valmistettiin katukoiraa ruokapöytään, Animalia myönsi ohjelmalle Anti Animalia -palkinnon.

Madventures on siitä harvinainen suomalainen ohjelmaformaatti, että se kelpuutettiin kansainväliseen jakeluun. Kolmas tuotantokausi on tehty englanniksi. Sitä esitetään Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Hyviä katsojamääriä keräävät ohjelmat saavat kaupallisilla kanavilla luonnollisesti myös mainostajat kiinnostumaan, mutta katsojaluvut eivät lämmitä aina mainostajaakaan.

Madventuresin keväällä esitetyssä jaksossa näytettiin kannibalismia. Hämmentävä asetelma, koska ohjelman yhteistyökumppani on Amnesty. Juontajat eivät ihmislihaan koskeneet, lukuun ottamatta istukkaa. Jakso raivostutti naiskatsojan. Hän otti yhteyttä ohjelman yhteyteen mainosaikaa ostaneisiin. Tulos oli, että Ruokakesko veti Madventuresista mainoksensa pois.

Ohjelman lähtökohta on hieno. Se havainnollistaa, kuinka erilaisissa kulttuureissa elämmekään. Mutta kysymys kuuluu, miten asiat esitellään. Onko perusideana hätkähdyttäminen? Toivottavasti Madventuresin kansainvälinen formaatti ei edellytä, ettei se enää sovi suomalaiseen mediamakuun samalla tavalla kuin aiemmin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.