Mittava projekti

Suomi hankkii Nato-yhteensopivan ilmatorjuntaohjusjärjestelmän. Samassa yhteydessä armeija uusii tutkajärjestelmän. Niiden yhteishinta on reilut 520 miljoonaa euroa. Ensi vaalikaudella ohjuksia hankitaan lisää 120 miljoonalla eurolla. Hankinta on kallis ja suurin sitten Hornet-kaupan.

Hornetit hankittiin Yhdysvalloista Suomeen vastakauppaperiaatteella. Projekti oli mittava ja se toteutui ajoittaisista vaikeuksista huolimatta hyvin. Armeija hankkii ilmatorjuntaohjusjärjestelmän samalla periaatteella. Vastakaupat kattavat koko hankintahinnan.

Vastakauppatoiminnassa on mahdollista syntyä uusia, kestäviä vientiväyliä. Kaikki mahdollisuudet on käytettävä hyväksi etenkin nyt, kun globaalin taloustaantuman vuoksi Suomenkin vientiteollisuus on suurissa vaikeuksissa.

Suomaiselle veronmaksajalle ilmapuolustusjärjestelmän uusiminen ei tule yllätyksenä, sillä eduskunta on hyväksynyt hankkeelle jo aiemmin 700 miljoonan euron tilausvarauksen. Varsinkin poliittinen oppositio kritisoi kannanotoissaan hanketta. Se ei kuulemma sovi sen arvomaailmaan. Historia on osoittanut, että itsenäisellä Suomella pitää olla uskottava puolustus. Nykyaikainen ilmatorjuntaohjus- ja tutkajärjestelmä on oleellinen osa sitä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.