Monenlaisia signaaleja

Hannu Virtanen

Suomi saa uuden presidentin helmikuun 5. päivänä. Hän on joko Pekka Haavisto (vihr.) tai Sauli Niinistö (kok.). Samalla päättyy SDP:n 30 vuotta kestänyt valtakausi presidentinlinnassa.

Presidentinvaalitulos oli katastrofi vasemmistolle ja selkeä tappio perussuomalaisille. Eduskuntavaaleissa kanveesiin lyöty keskusta heräsi eloon. Kokoomus ja vihreät puolestaan hengittävät entistä vapautuneemmin.

Vaikka kysymyksessä ovat henkilövaalit, äänijakaumaa tutkitaan suurennuslasin kanssa myös puolueiden menestyksen valossa. Pelko on suurin SDP:ssä ja perussuomalaisissa.

Paavo Lipposen vaatimaton äänimäärä oli myös epäluottamuslause SDP:lle. Siksi tuntui oudolta katsoa iloista demaribiletystä Helsingin Hakaniemessä viime sunnuntaina. Monilla työväenliikkeen ihmisillä saattoi pulla mennä väärään kurkkuun moista menoa telkkarista seuratessaan. Surullista oli myös, että erittäin ansioitunut valtiomies lähti politiikasta tällä tavalla.

Vaalitulos on demareille signaali suosion hiipumisesta. Seuraava taisto ovat kunnallisvaalit ensi syksynä. Puolue voi nostaa profiiliaan heittäytymällä hankalaksi hallitustyössä. Yksi tapa liehitellä äänestäjiä on ottaa aikalisä kuntauudistuksessa.

EU-politiikassa ei sen sijaan kannata kääntyä hankalaksi. Haavisto ja Niinistö ovat EU-myönteisiä ja kansan enemmistö äänesti heitä. Jyrkillä EU-kannanotoilla ei siis linnoja rakenneta, se tuli todistetuksi vaalien ensimmäisellä kierroksella.

Kuumat oltavat on myös perussuomalaisilla. Puheenjohtaja Timo Soini muistutti presidentinvaalitappion jälkeen, että puolue sai viime eduskuntavaaleissa 39 edustajapaikkaa, eikä sitä jytkyä kukaan heiltä pois voi ottaa.

Soini ei kuitenkaan voi kiistää, ettei hänen sanomansa enää pure samalla tavalla kuin viime keväänä.

Soinin saama äänimäärä presidentinvaaleissa heijastaa puolueen suosiota ehkä enemmän kuin missään muussa puolueessa. Perussuomalaiset on yhtä kuin Timo Soini.

Soini petti näissä vaaleissa, vaikka 9,4 prosentin äänimäärä onkin kohtuullinen. Haaviston ja Niinistön saama yhteinen äänimäärä todistaa, etteivät perussuomalaiset nouse valtapuolueeksi Eurooppa-politiikallaan. Se tie on kuljettu loppuun.

Soinilla on iso työ kouluttaa Arkadianmäen alokkaansa kurinalaiseksi poliittiseksi ryhmäksi. Samaan aikaan alenevat kannatusluvut syövät miestä ja puoluetta. Hänen joukkojensa suurin haaste on täystyrmäyksestä toipunut keskusta.

Kiitos keskustan lookin kohentumisesta kuuluu presidentinvaalien finaalipaikasta urheasti taistelleelle Paavo Väyryselle. Hän näytti, että jalkatyö on voimaa myös tietokoneiden luvatussa maassa.

Keskusta ei saa kasvojensa kohottamista ilmaiseksi. Väyrynen pyöritteli sanojaan vaalituloksen selvittyä siihen malliin, että lasku tulee perässä. Taitaa miehen tehdä mieli puheenjohtajaksi ensi kesänä Rovaniemellä.

Kantakirjakepulaisten enemmistö ei tiettävästi halua Väyrysestä uutta puheenjohtajaa. Heidän kannattaisi kuitenkin miettiä vielä kerran, kannattaako sateentekijä pukata sivuraiteille. Presidentinvaalit osoittivat, että Väyrynen osaa vetää oikeasta narusta oikeaan aikaan.

Väyrynen on jääkiekkotermiä käyttäen likaisen työn tekijä. Hän ottautuu mielellään kulmakahinoihin, käyttää kyynärpäitään ja ronkkii kiekot omilleen. Sellaista pelaajaa ei ole varaa penkillä istuttaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.