Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on Ylen uutisen (17.11.) mukaan käynnistänyt koko puolustushallintoa koskevan alueellistamisselvityksen, joka koskee peräti 13 000:a työpaikkaa. Elokuun lopussa elinkeinoministeri Katri Kulmuni (kesk.) ilmoitti vastaavasta, noin 3 700 työpaikkaa kattavasta selvityksestä hallinnonalallaan.

Molemmat hankkeet juontuvat hallitusohjelmasta, johon on puolestaan napattu ajatuksia harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän työstä. Lokakuussa julkistetussa loppuraportissaan työryhmä ehdotti kokeilua, jossa vähintään sadassa valtion työpaikassa voisi työskennellä paikasta riippumatta.

Sadasta muutamaan sataan työpaikkaan onkin todennäköinen mittaluokka, johon selvityksissä päädytään. Erityisesti puolustushallinnossa monipaikkaisuudella on rajansa. Etätyö tavanomaisilla tietoliikenneyhteyksillä ei käy, sillä tietoturvan on oltava pomminvarmaa. Elinkeinoministeriön alaisuudessa tehtävien sijoittuminen on vapaampaa. Esimerkiksi ely-keskuksia voitaisiin hyödyntää laajasti organisaatioiden henkilöstön työtiloina.

Selvityksiltä on turha sen enempää toivoa kuin pelätä ”pakkosiirtoja”, vaan ne on nähtävä uusien mahdollisuuksien avaajina. Käytännössä hallinnon monipaikkaisuus helpottaisi etenkin uusia virantäyttöjä, joissa voitaisiin rekrytoida ympäri Suomea valitun asuinpaikkatoivetta kunnioittaen.

Monipaikkaisuus ei käännä kaupungistumisen ja muuttoliikkeen suurta virtaa, mutta se on nykyajassa viisasta aluepolitiikkaa, joka ei pakota liikettä suuntaan tai toiseen. Valtion ei pidä luoda esteitä henkilöstölle, joka haluaa työskennellä maakunnissa ja maaseudulla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Itä-Suomen yliopisto vasta teroittamassa kynsiään

Kouluverkkoselvityksen alkulämmöt

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Kevään työmarkkinoilla on luvassa rajua vääntöä

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Osassa Suomea talvi uhkaa jäädä väliin

Hallitus pelaa jälleen nimitysrulettia

Maaseudun arvottomat talot?

Oppilaiden oikeusturvaa oli korkea aika kohentaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.