Mopo karannut käsistä

Globaali talouskriisi koskettaa jo vakavasti suomalaisia asuntovelallisia. Vaikeuksissa on ihmisiä, jotka ovat ottaneet suuren asuntolainan, mutta lomautusten tai irtisanomisten vuoksi lainanlyhennyskyky on oleellisesti heikentynyt.

Rahoitustarkastuksen (Rata) eilen julkistaman kotitalousluottokyselyn mukaan osalla kotitalouksista on huolestuttavan korkea velkarasitus. Laina-ajat ovat myös pidentyneet. Ne ylittävät 21 vuotta yli puolessa myönnetyistä asuntolainoista. Tällaisessa tilanteessa pelivaraa asuntolainan hoidossa ei ole enää paljon käytössä. Vaikka hoitamattomien asuntolainojen määrä ja osuus on kasvanut, niitä on edelleen melko vähän. Käänne heikompaan suuntaan on kuitenkin tapahtunut. Rata arvioi, että tämä ennakoi maksuvaikeuksien kasvua.

Suomalaisten eläessä nousukautta monet talousviisaat varoittivat kansalaisia ja pankkeja ylisuurista asuntolainoista. Näyttää siltä, että osa velallisista joutuu viimeistään 1-2 vuoden sisällä merkittäviin maksuvaikeuksiin. Ilmiö on huolestuttava ja ikävä. Varsinkaan pankit eivät saa mennä noususuhdanteen runsaudenpulan taakse selittäessään uutta tilannetta. Niiden pitää tietää, että noususuhdanne päättyy aina.

Kun historiaa tarkastellaan 1960-luvun alusta lukien, talouden merkittävä notkahdus on tullut noin 15 vuoden välein. Asuntolainamarkkinoilla on aina yksi varma häviäjä: asuntovelallinen. Korot tosin eivät nyt ole yhtä korkeita kuin 1990-luvun laman aikaan. Lainojen koko on kuitenkin kasvanut. Nykyisin yli 200 000 euron asuntolaina on pikemminkin sääntö kuin poikkeus. Pankit lienevät tarkastaneet asiakkaansa maksukyvyn luotonantohetkellä, mutta se on laiha lohtu ylisuurissa lainoissa. Sellaisia ei saisi koskaan myöntää.

Monelta kansalaiselta mopo on karannut käsistä. Ihmisten harkintakyky ja suhteellisuudentaju ovat pettäneet heidän arvioidessaan omaa maksukykyään ja lainan määrää. Kokonaisrasitusta lisäävät usein kulutusluotot ja ns. pikavippilainat. Valitettavasti Rata on oikeassa: maksuhäiriöiden määrä tulee kasvamaan dramaattisesti.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.