Mosambikin katastrofi tarkentuu hitaasti

Noin viikko sitten Mosambikin rannikolle iskeneen hirmumyrsky jäljiltä oli perjantaihin mennessä kuollut ainakin 350 ihmistä, mutta uhriluku kasvaa. 15 000 odotti pelastamista hengenvaarasta. Noin 350 000 ihmisen arvioitiin menettäneen kotinsa.

YK:n mukaan ruoka-apua tarvitsevien määrä voi nousta maassa 1,7 miljoonaan satotuhojen takia. YK esitti alkuviikosta arvion, että kyseessä voi olla koko eteläisen pallonpuoliskon historian pahin sääkatastrofi. Siinä tapauksessa kuolonuhreja olisi satoja tuhansia. Tietoliikenneyhteyksien katkettua kokonaiskuva on hahmottunut hitaasti.

Sykloni, rankkasateet ja niiden nostattamat tulvat pyyhkäisivät tieltään kokonaisia kaupungiosia ja kyliä ja muuttivat valtavia maa-alueita sisämereksi. Resurssien surkeudesta kertoo, että korkeille paikoille jumiin jääneitä on ollut pelastamassa viisi helikopteria.

Rajuilma on runnellut Mosambikia usein ennenkin. Vuoden 2013 tulvissa kuoli yli sata ihmistä ja noin 180 000 menetti kotinsa. Vuonna 2 000 rankkasateiden seurauksena menehtyi 800. Sittemmin kehitetty varoitusjärjestelmä on auttanut säästämään välittömiä ihmishengen menetyksiä. Säätutkia on rakennettu muun muassa Suomen tarjoaman kehitysavun voimin, mutta määrärahojen vähentymisen jälkeen niiden ylläpito ja käyttö on vaikeutunut (Yle 20.3.). Mosambik on yhä Suomen tärkeimpien kehitysapukohteiden joukossa.

Varojen käytössä on havaittu jatkuvaa ja laajamittaista korruptiota. Vuosikymmeniä jatkuneesta runsaasta avusta huolimatta Mosambik on maailman köyhimpiä maita, jonka demokratia on jähmettynyt käytännössä hallitsevan vasemmistopuolueen yksinvallaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.