Mosambikin katastrofi tarkentuu hitaasti

Noin viikko sitten Mosambikin rannikolle iskeneen hirmumyrsky jäljiltä oli perjantaihin mennessä kuollut ainakin 350 ihmistä, mutta uhriluku kasvaa. 15 000 odotti pelastamista hengenvaarasta. Noin 350 000 ihmisen arvioitiin menettäneen kotinsa.

YK:n mukaan ruoka-apua tarvitsevien määrä voi nousta maassa 1,7 miljoonaan satotuhojen takia. YK esitti alkuviikosta arvion, että kyseessä voi olla koko eteläisen pallonpuoliskon historian pahin sääkatastrofi. Siinä tapauksessa kuolonuhreja olisi satoja tuhansia. Tietoliikenneyhteyksien katkettua kokonaiskuva on hahmottunut hitaasti.

Sykloni, rankkasateet ja niiden nostattamat tulvat pyyhkäisivät tieltään kokonaisia kaupungiosia ja kyliä ja muuttivat valtavia maa-alueita sisämereksi. Resurssien surkeudesta kertoo, että korkeille paikoille jumiin jääneitä on ollut pelastamassa viisi helikopteria.

Rajuilma on runnellut Mosambikia usein ennenkin. Vuoden 2013 tulvissa kuoli yli sata ihmistä ja noin 180 000 menetti kotinsa. Vuonna 2 000 rankkasateiden seurauksena menehtyi 800. Sittemmin kehitetty varoitusjärjestelmä on auttanut säästämään välittömiä ihmishengen menetyksiä. Säätutkia on rakennettu muun muassa Suomen tarjoaman kehitysavun voimin, mutta määrärahojen vähentymisen jälkeen niiden ylläpito ja käyttö on vaikeutunut (Yle 20.3.). Mosambik on yhä Suomen tärkeimpien kehitysapukohteiden joukossa.

Varojen käytössä on havaittu jatkuvaa ja laajamittaista korruptiota. Vuosikymmeniä jatkuneesta runsaasta avusta huolimatta Mosambik on maailman köyhimpiä maita, jonka demokratia on jähmettynyt käytännössä hallitsevan vasemmistopuolueen yksinvallaksi.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Vaaleissa hävinnytkin on ihminen

Nyt vihaa poistamaan

Verotuksen suuresta linjasta kehitteillä konsensus

Notre Dame yhdisti Ranskan ja kristikunnan

Valinnat on tehty

Mestarien jäljillä

Sipilän odotettu ratkaisu lisää paineita sinipunaan

Ponssen niiaus ei anna toistaiseksi aihetta pelkoon

Lukeminen kannattaa aina

Warren ja Warren päästöt

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.