Mualiman napa on ansainnut aivan oman juhlan

Näillä näkymin Kuopion kuuluisa tori saa kaakkoisnurkkaansa sataneliöisen aidatun lasten leikkipaikan. Vaikka leikkipaikalle on ollut paikka varattuna torin käyttösuunnitelmassa jo vanhastaan, se on antanut odottaa itseään. Pieni karuselli Veljmies-patsaan läheisyydessä on palvellut vain pientä joukkoa.

Helmikuussa avattu Talvitori toi kaupunkilaisten iloksi luisteluradan, jäätaideteoksia ja jääliukumäen. Ainakin kevään väkirikkain yksittäinen toritapahtuma lienee luvassa lauantaina 28. huhtikuuta, kun juhlittavaksi tulee hiihdon olympiavoittaja Iivo Niskanen. Torilla alkaa olla ympärivuotisesti sellaista pöhinää kuin valtakunnanosakeskuksessa kuuluu.

Torin yleissuunnitelma tuo myös uuden oleskelualueen lounaisnurkalle, minne sijoittuu tuoleja ja istutuksia. Ajankuvaan kuuluu, että torin reunamille tulee ajoesteiksi 14 isoa kukkaistutusta ja kymmenen noin 600-kiloista graniittikuutiota.

Uudistuksia on osutettu tälle vuodelle siksi, että Kuopion tori juhlii tänä vuonna 200-vuotista taivaltaan. Mualiman napa sijoittui nykyiselle paikalleen 1818 ja siinä käytiin alkuun hevoskauppaa. Kauppatori siitä tuli 1856, kun kaupankäynti siirtyi sinne nykyisen Snellmaninpuiston kohdalta.

Omaa juhlaa torille ei juhlavuodesta huolimatta ole suunniteltu. Tori on kuitenkin siinä määrin keskeinen osa Kuopion identiteettiä, että se on ansainnut aivan oman ja erillisen juhlan, tai pitäisikö savolaisittain sanoa ”jonniimmoeset pilleet”. Kenties kaupunginorkesteri ja kaupunginteatteri voisivat paikata juhlapuutteen rakentamalla paikallisten solistisuuruuksien kanssa syntymäpäiväohjelman?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.