Mubarakin ero ei ole vielä vallankumous

Väkiluvultaan suurinta arabivaltiota Egyptiä itsevaltiaan tavoin 30 vuotta hallinnut presidentti Hosni Mubarak ilmoitti perjantaina illansuussa eroavansa. Kaduille lähteneet mielenosoittajat ovat onnistuneet ensimmäisessä tavoitteessaan, mutta matka demokratiaan on vielä uuvuttavan pitkä ja todennäköisesti hyvin mutkainen.

Mubarakin eroaminen ja varapresidentti Omar Suleimanin siirtyminen syrjään eivät vielä merkitse vallankumousta. Niin kuin jo perjantaina tuoreeltaan luonnehdittiin, kyse on toistaiseksi - ainakin teknisesti - armeijan tekemästä vallankaappauksesta. Korkeinta valtaa Egyptissä käyttää sotilasneuvosto. Sitä taas johtaa puolustusministeri Hussein Tantawi, Mubarakin luottomies, joka on onnistunut pysymään tehtävässään parikymmentä vuotta.

Jo se kertoo, että Tantawi on ollut pitämässä pystyssä Mubarakin valtakoneistoa. Hän ei sen vuoksi nauti edes kaikkien upseerien luottamusta.

Sotilasneuvosto on luvannut, että se lopettaa koko Mubarakin valtakauden voimassa olleen poikkeustilan mahdollisimman pian. Mitä tarkoittaa mahdollisimman pian? Sotilasneuvosto on jo asettanut ehdoksi sen, että mielenosoitukset lopetetaan.

Ensitöikseen sotilasneuvosto lakkautti Egyptin parlamentin ja antoi lähtöpassin kansannousun seurauksena nimitetylle uudelle hallitukselle. Tätä muutosta vaativat oppositiovoimat tai Egyptin kansa tuskin surevat, sillä armeijaan joka tapauksessa luotetaan enemmän kuin Mubarakin valtakoneiston pystyttämiin demokratian kulisseihin.

Nyt julistetun siirtymäkauden jälkeen Egyptissä on määrä järjestää vapaat vaalit. Kuinka pian se tapahtuu, se ei vielä ole selvillä. Demokratialiikkeen tähänastinen voima kuitenkin todistaa, että armeija ei sitä kohtaan maassa tunnetusta luottamuksesta huolimatta voi viivytellä pitkään.

Vapaiden vaalien tulosta - jos sellaiset todella järjestetään - on tietysti mahdoton tässä vaiheessa ennakoida. Kansannousun aloittivat nuoret ja koulutetut ihmiset, jotka eivät kuitenkaan ole järjestäytyneet kiinteäksi puolueeksi. Heillä ei myöskään ole keulahahmoa, joka johtaisi liikettä karismansa perusteella. Maahan kansannousun alettua palannut Mohammed ElBaradei ei ole sellaiseksi ainakaan vielä kohonnut.

Konservatiivinen Muslimiveljeskunta on toiminut Egyptissä jo vuosikymmeniä, eikä sitä kyetty tukahduttamaan Mubarakin aikanakaan. Muslimiveljeskunnan todellista kannatusta on kuitenkin hankala tietää. Joidenkin arvioiden mukaan se olisi 20-30 prosentin luokkaa. Muslimiveljeskunnalla on etulyöntiasema muihin puolueisiin nähden sen vuoksi, että sillä on olemassa valmiit rakenteet, jotka helpottavat vaaleihin valmistautumista.

Jos Egypti todella muuttuu aidoksi demokratiaksi, sillä on valtava merkitys koko Lähi-idälle ja sen poliittiselle tasapainolle. Lisäksi Mubarakin ero on kannustanut demokratialiikkeitä muissa arabivaltioissa kaduille. Vasta tulevaisuus kuitenkin näyttää, eletäänkö nyt historiallisen muutoksen kynnyksellä.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Oppilaille palautettava oikeus numeroarvioon

Epäasialliseen vaikuttamiseen osataan varautua

Kahdet tärkeät vaalit ajoittuivat liian lähekkäin

Mökkeily ei hiivu vaan muuttaa muotoaan

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Kirje pysäyttää kiireessä

Suhde Venäjään jakaa Euroopan populisteja

Metsälain määräyksiä voi olla syytä tarkistaa

Härskit myyjät kodeissamme

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.