Mugaben aika ohi

Eteläafrikkalaisen Zimbabwen presidentti Robert Mugabe ei ole ensimmäinen eikä viimeinen hallitsija, jonka valta on sokaissut.

Jo 28 vuotta maataan itsevaltaisesti johtanut Mugabe on kärsinyt ilmeisen selvän tappion viime viikonvaihteen vaaleissa ja hävinnyt ykköshaastajalleen Morgan Tsvangiraille, joka todennäköisesti on saanut enemmän kuin puolet äänistä. Mugabe ja hänen Zanu-puolueensa kieltäytyvät kuitenkin tunnustamasta vaalitulosta ja ovat aloittaneet ajanpeluun sen mitätöimiseksi.

Turvallisuusjoukkojensa ja muiden käskyläistensä avulla diktaattori saattaa onnistuakin pitkittämään vallan vaihtumista muutamalla viikolla tai kuukaudella. Tsvangirain johtama oppositio ei kuitenkaan enää antaudu Mugaben edessä vaan vaatii kansan äänen kunnioittamista. Jos Mugabe ei suostu luopumaan suosiolla suuresta vallastaan, Zimbabwe ajautuu väistämättä rajuihin sisäisiin yhteenottoihin.

Oppositiolle löytyy tukea myös maan rajojen ulkopuolelta ja koko maapallolta, sen sijaan Mugaben ystävät ovat käyneet kovin vähiin. Aika on ajanut on ajanut yksinkertaisesti hänen ohitseen.

Ystäviä oli vielä runsaasti 1980-luvun alussa, kun Mugabe ja hänen puolueensa ottivat vallan aiemmin maataan, tuolloista Rhodesiaa, johtaneelta valkoiselta väestöltä. Viljava, luonnonvaroiltaan rikas valtio olisi voinut kehittyä afrikkalaiseksi mallivaltioksi, mutta toisin kävi. Itsevaltaisen ja häikäilemättömän Mugaben johdolla Zimbabwe on vajonnut köyhyyteen ja taantumukseen ja presidentti itse kaikkien hylkimäksi tyranniksi.

Mugabella olisi ollut mahdollisuus ottaa oppia Etelä-Afrikasta, miten valta siirretään valkoisilta mustille särkemättä sitä hyvää, mikä on saatu jo aikaan. Maansa vaikeuksista ja omasta surkeasta lopustaan hän saa syyttää vain itseään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kunta ei ole herkkusieniviljelmä

Molempien ääripäiden vihapuhe on tuomittava

Norjalaisten huippu-urheilijoiden kasvutarinoissa perheen osuus uralla on erityisen korostunut

Panikointi olisi pahinta koronaviruksessa

Jalat maassa koronan kanssa

Presidenttipeliä ei pidä liikaa estelläkään

Savon maakunnat lumirajalla

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Perussuomalaiset pitäisi fasismin mieluiten piilossa

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.