Muhkeasti Itä-Suomesta

Niukkuuden maailmassa maakunnat ovat tapelleet monta kerta verisesti, hampaat irvessä, samasta luusta eikä tietyiltä eturistiriidoilta voi välttyä hyvinäkään aikoina.

On kuitenkin elämänalueita, joissa maakunnat saavat enemmän yhteistyöllä kuin toisiaan kampittamalla. Yksi näistä on kulttuurin pitkä ja leveä sarka. Tämä nähtiin viime viikon lopulla, kun Kuopion ja Joensuun kaupunginorkesterit yhdistivät voimansa kapellimestari Sascha Goetzelin johdolla. Niin savolaiset kuin pohjoiskarjalaisetkin saattoivat kuulla omissa täysimittaisen sinfoniaorkesterin esittämänä nyt harvinaisen muhkean konsertin, jonka äärimmäisen haastavan ohjelmiston esittäminen yksin olisi ollut kummallekin kaupunginorkesterille ylivoimaista.

Orkesterit ovat soittaneet jo toki ennenkin yhdessä. Viime viikon kokemusten perusteella ollaan entistä vakuuttuneempia, että nykyisissä oloissa ei yhteistyölle ole vaihtoehtoa. Vuodesta toiseen on sekä Kuopiossa että Joensuussa toivottu kaupunginorkestereihin lisävakansseja, ja joitain on joskus saatukin.

Kuopiossakin orkesterin vahvuus jää edelleen alle puolen sadan. Orkesteri on hyvässä iskussa, mutta kansainvälisen tason saavuttaakseen sen pitäisi olla melkeinpä puolta suuremman. Tällainen lisäys on taloudellisesti mahdoton, joten ainoa konsti on lainata naapurista. On erinomainen asia, että naapurit myös suostuvat lainaamaan toisilleen. Miksi maakuntien pitäisi kulttuuritarjonnassa maakuntasarjaan, kun ei sitä hyväksytä urheilussakaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.