Mukavoitunut elämäntapa lihottaa yhä suomalaisia

Painonhallintaan pätee sääntö, joka on tunnettu siitä lähtien, kun ihmiskunnan ruuantuotanto ensi kerran ylitti henkiinjäämiseen vaaditun minimin. Jos kuluttaa energiaa vähemmän kuin syö, lihoo. Jos kuluttaa energiaa enemmän kuin syö, laihtuu.

Ihmismieli on kautta aikojen ollut taitava huijaamaan itseään. Niinpä painonhallinnan perussäännön kumoamiseksi on keksitty mitä mielikuvituksellisempia teorioita. Viime aikojen suosituimpia oikoteitä hoikkuuteen on ollut karppaus, joka uusimpien tutkimusten mukaan todella laihduttaa lyhyellä aikavälillä.

Muiden ihmedieettien tavoin vähähiilihydraattinen ruokavalio kostautuu myöhemmin. Hyvien hiilihydraattien välttely ja proteiinin tankkaus palauttaa kilot ennen pitkää. Kaupan päälle tulee kasvava sydän- ja verisuonitautiriski.

Karppausbuumin kiihkomielisin vaihe on jo ohi, mutta sen vaikutus näkyy yhä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen vuosittaisessa terveyskyselyssä. Ravintosuositusten noudattaminen on lisääntynyt pitkällä aikavälillä, mutta viime vuosina on tapahtunut notkahdus.

Karppauksen karvalakkiversiossa vedetään surutta voita ja punaista maitoa, joiden suosio on THL:n kyselyn mukaan kasvanut. Terveyden kannalta keskeisten täysjyväviljatuotteiden käyttöä vältellään syyttä suotta. Myös lisäaineisiin kohdistuu terveen kriittisyyden lisäksi suoranaista hurmahenkisyyttä, mikä voi lisätä luonnollisuuden mielikuvilla ratsastavien voin ja sokerin käyttöä.

Ruokailutottumusten suuri kehityslinja on onneksi myönteinen. 30 vuodessa voin syönti on vähentynyt ja tuoreiden kasvisten käyttö lisääntynyt. Itäsuomalaisittain hyvä kehitys on jatkunut myös viime vuosina. Syynä on alhainen lähtötaso mutta ehkä myös henkinen immuniteetti vaihtuville muotivillityksille.

Ihminen on paitsi mitä hän syö, myös sitä, miten hän liikkuu. Viime vuodet on uutisoitu välillä jopa paheksuen kuntoilubuumista, mutta vielä se ei näy lihavuustilastoissa. Reilu puolet miehistä ja vajaa puolet naisista oli Suomessa viime vuonna ylipainoisia, ja paino on noussut tasaisesti kolme vuosikymmentä.

Kuntosalilla rehkiminen ei estä lihomista, jos hyötyliikuntaa vältellään. Kuntoilu on parempi kuin ei liikettä ollenkaan, mutta sen lisäksi harrastuksiin ja töihin kannattaa kulkea mahdollisuuksien mukaan jalan tai pyörällä. Kotoiluun, kokkaukseen ja viihteeseen keskittynyt, mukavoitunut elämäntapa kaipaa rinnalleen fyysisiä aktiviteetteja.

Kansakunta on hitaasti mutta varmasti oppimassa pois tupakasta ja alkoholin liikakäytöstä. Toki niiden suhteen on suuria eroja väestöryhmien välillä.

Irvileukojen mukaan terveyseroja tasoitettaisiin parhaiten määräämällä tupakka ja viina pakollisiksi kaikille. Jotain on silti tehtävissä sekä kansanterveyden kohottamiseksi että terveyserojen vähentämiseksi yhtä aikaa.

Alkoholiverotus on osoittautunut kimurantiksi, mutta tupakkavero on ollut tehokas haittavero. Ruuan arvonlisäveron kohtuullistaminen puolestaan toisi tuoreet kasvikset pienituloistenkin saataville.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.