Mummi on paras

Älä mummi pieraise. Näin sanoi neljävuotias Anniina päiväkodin eteisessä. Mummi nimittäin sattui pyllistämään Anniinaan päin keräillessään tämän tavaroita lattialta.

Pieni lapsi sanoo suoraan, mitä ajattelee. Se tekee lapsen kanssa olemisen niin palkitsevaksi.

Mummi tiesi tämän hyvin. Hän kun hakee lapsenlapsensa päiväkodista monta kertaa viikossa. Sitten mennään mummolaan, otetaan herkkuvälipalaa ja leikitään.

Illan suussa Anniinan isä tulee hakemaan lapsen omaan kotiin. Vanhempien pitkä työpäivä on päättynyt.

Välillä mummi ottaa Anniinan ja tämän isosiskon yökylään. Siitä lapset pitävät enemmän kuin mistään muusta.

Juhlaa se on mummillekin. Rakastan sinua enemmän kuin ketään muuta, sanoi Anniina mummille kerran. Ei Anniinan äidissä mitään vikaa ole, mutta näin sattui lapsi silti lausumaan. Voiko mummi kuulla mitään ihanampaa?

Valtavan hieno molemmat voittavat -tilanne. Mummi auttaa ruuhkavuosia elävän lapsensa perhettä. Vanhemmat voivat käydä kokopäivätöissä ja harrastaa mitä haluavat.

Mummi puolestaan saa kokea lastenlasten vilpitöntä ystävyyttä. Ja kun hän väsyy pienten kanssa olemiseen, hän antaa heidät takaisin vanhemmilleen.

Samanlaisia tositarinoita on muitakin. Monet mummit ja papat hoitavat säännöllisesti lastenlapsiaan, joskus niin tiiviisti, että voidaan puhua jaetusta vanhemmuudesta.

Eräässä suhteessa isovanhemmuus poikkeaa vanhemmuudesta. Toisin kuin vanhemmuus, isovanhemmuus ei toteudu läheskään aina tasapuolisesti.

Jotkut lapsenlapset asuvat kahden kilometrin päässä ja toiset toisella puolella maata. Silloin ei voi antaa samanlaista huomiota kaikille perillisille.

Myös isovanhemmaksi tulemisen ajankohdalla on suuri merkitys. Kun ensimmäinen lapsi perustaa perhettä, isovanhemmat ovat itsekin vielä kiinni työelämässä. Lapsenlapsille riittää aikaa ja voimia vain rajatusti.

Tilanne on toinen siinä vaiheessa, kun perheen kuopus saa lapsia. Nyt isovanhemmat ovat eläkkeellä, eikä leipätyö enää rasita. Elämän tärkeysjärjestyksetkin ovat ehkä muuttuneet.

Lastenlapsilla on nyt paljon suurempi paikka isovanhempien sydämissä. Viimeiset lapsenlapset saavat enemmän kuin ensimmäiset.

Asetelma antaa mahdollisuuden vertailuun ja sisaruskateuteen, vaikka tilanne ei ole kenenkään syy. Elämä vain on epäreilua myös hyvissä asioissa.

Silti viisaat isovanhemmat yrittävät muistaa kaikkia lastenlapsiaan tasapuolisesti. Jos se ei ole mahdollista välimatkan tai jonkin muun syyn takia, asiasta kannattaa puhua omien lasten kanssa.

Se auttaa heitä tulkitsemaan tilanteen oikein. Kyse on olosuhteista, ei mistään muusta.

Kirjoittaja on kuopiolainen teologian tohtori.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Voihan Vilkku sentään

Kauppasota voi laajeta talouskriisiksi vahingossa

Fiksut ruokakaupat auttavat asiakasta

Perusteita olisi pienentää Finnpulpia

Viisigee shakkinappulana

Työstä palautumiseen tarvitaan myös lepopäiviä

Viisuboikotti on lähellä antisemitismiä

Keskusta käynnisti hallituksen synnytystuskat

Kreikka on hyvä maa

Kirkkopäivillä pohditaan sananvapautta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.