Murheellinen viikko

Suomessa sattui kaksi kuolemaan johtanutta tasoristeysonnettomuutta päättyneellä viikolla. Alaikäinen tyttö menetti henkensä Vihdissä ja iäkäs mies kuoli Loviisassa. Viime turma oli kahdeksas kuolemantapaus tasoristeysonnettomuuksissa tänä vuonna. Tasoristeyskuolemia tapahtui viime vuonna kahdeksan.

Onnettomuuksissa on paljon yhtäläisyyksiä. Kuljettaja voi nähdä lähestyvän junan ja yrittää ehtiä radan yli ennen junan tuloa. Tällaisessa tilanteessa voi iskeä myös paniikki. Kuljettaja ei pysty käsittelemään auton hallintalaitteita normaalisti ja auton moottori voi sammua kriittisimmillä hetkellä.

Yksi onnettomuuksien syy on välinpitämättömyys. Suomalainen autoilija ajaa nimittäin päin tasoristeyksen puomia useammin kuin joka toinen päivä. Jo kolmena peräkkäisenä vuonna puolipuomeja on rikottu yli kaksisataa, vuonna 2006 peräti 245 (SS 20.11.2008). Joissakin tapauksissa rytinää selittää pysähtymismatkan väärä arviointi tai yllättävä liukkaus.

Ratahallintokeskus ei lupaa parannusta vartioimattomiin tasoristeyksiin tänä vuonna, koska määrärahat ovat loppuneet. Rahapulan ymmärtää, mutta ei sitä, ettei ihmisten hengen pelastamiseksi tehdä kaikkea mahdollista. Voitaisiinko ongelmaristeykset varustaa niin tukevilla puomeilla, ettei niitä voi rikkoa?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.