Mutkikas tie kohti vihreää

Maailman johtava turpeentoimittaja Vapo esitteli kuluneen viikon torstaina huhtikuun alussa aloittavan uuden toimitusjohtajansa Tomi Yli-Kyynyn. Hän lupasi viedä Vapoa muutaman metrin vihreämpään suuntaan.

Suunta on sama, jonne hallitus pyrkii. Tekeillä olevaa energiaverouudistusta on mainostettu vihreäksi.

Jyväskylässä pitää majaansa turvetuottajien etua ajava Turveteollisuusliitto. Järjestön toimisto sijaitsee vihreäksi maalatussa puutalossa.

Samassa vihreässä talossa työskentelee The International Peat Societyn (IPS) eli Kansainvälisen turveyhdistyksen pääsihteeri. Hän on sattumalta Turveteollisuusliiton toimitusjohtaja Jaakko Silpola.

Ennen kulunutta viikkoa vain harvat tiesivät Kansainvälisestä turveyhdistyksestä yhtään mitään, vaikka Kanadassa perustettu yhdistys on toiminut jo 32 vuotta.

Julkisuutta tuli, kun Helsingin Sanomat torstaina kertoi, että valtiovarainministeriölle lämmityspolttoaineiden energiaverotusta selvittäneen raportin laatija, VTT:n teknologiajohtaja Satu Helynen on IPS:n hallituksen jäsen. Hän siis kirjoitti raportin, jonka pohjalta valtiovarainministeri Jyrki Katainen teki kiistellyn esityksensä energiaveroista.

Helysen raportissa suositeltiin, ettei turvetta verotettaisi lainkaan. Sellaisenaan suositus ei mennyt läpi. Turpeelle esitetään veroa, joka kuitenkin olisi merkittävästi pienempi kuin turpeelle sen ympäristövaikutusten perusteella voitaisiin - monien mielestä pitäisi - säätää.

Niin Katainen kuin elinkeinoministeri Mauri Pekkarinen ovat auliisti myöntäneet, että näin esitetään, koska turve on kotimainen polttoaine. Turpeen tuottaminen työllistää Suomessa noin 6 000 ihmistä.

Hallituksen mainostama vihreä verouudistus ei siis ainakaan kaikilta osin perustu ympäristövaikutuksiin, vaikka aluksi niin väitettiinkin. On käytetty poliittista harkintaa, jopa politikoitu.

Turpeen alhainen vero ei ole ainoa asia, josta ympäristö parahtaisi, jos osaisi puhua. Konsulttiyhtiö Pöyryn tekemä selvitys väittää, että verouudistus lisää kivihiilen polttamista pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Samalla lisääntyvät ilmastopäästöt.

Vaatimukset veropaketin avaamisesta ovat perusteltuja.

Mielenkiintoista on, että suurten energiaratkaisujen valmistelussa kukaan ei näytä miettineen valmistelijoiden jääviyttä.

Ydinvoimalapäätöksien valmistelusta vastannut työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Taisto Turunen oli oikeuskansleri Jaakko Jonkan ratkaisun mukaan esteellinen. Hän oli Outokummun hallituksen jäsen yhtiön perustaessa Fennovoimaa, joka lopulta sai toisen ydinvoimalaluvan.

Satu Helysen tapauksessa asia on monimutkaisempi, mutta kiistatta hänen yhteytensä turveteollisuuteen herättää kysymyksiä ja jopa epäilyjä.

IPS on yhdistys, jonka hallituksessa on tiedemiehiä, mutta myös turveteollisuuden edustajia. Sitä ei siis voi pitää puhtaasti tieteellisenä järjestönä, jollaiseksi Helynen itse sitä Ylen uutisille luonnehti. Kytkentä turveteollisuuteen on vahva yhdistyksen pääsihteerin kautta, samoin eräiden sen hallituksen jäsenten kautta.

Helynen on lisäksi aikaisemmin ollut turpeen käyttöä edistäneen Finbio ry:n puheenjohtaja. Suora yhteys Vapoonkin löytyy: hän oli neljä vuotta laboratorioyhtiö Enasin hallituksessa. Yksi yhtiön omistajista on Vapo. Muita ovat muun muassa Jyväskylän energia ja VTT.

VTT:n toimiva johto tai Helynen itse eivät myönnä ongelmaa. Perustelut ovat tuttuja muista yhteyksistä: Me emme tee työtä ämpäri päässä. On verkostoiduttava.

Ämpäri päässä ei tietysti synny hyvää jälkeä, mutta ei synny silläkään tavalla, että pää on samaan aikaan monessa ämpärissä. Tutkijan liian läheiset kytkennät hänen tutkimansa alan etujärjestöihin tai kaupallisiin toimijoihin synnyttävät helposti ristiriitoja.

Ympäristöministeri Paula Lehtomäen lausunnot asiasta ovat hupaisia (Ylen aamu-tv 9.9.). Hänen mukaansa vastuu turpeen matalasta verosta on hallituksella, ei valmistelijoilla. Tämä on itsestäänselvyys, mutta heti perään on kysyttävä: mitä merkitystä on sellaisella valmistelulla, jolla ei ole vaikutusta tehtyihin päätöksiin?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Suometsillä on valtava merkitys hyvivointivaltiolle

Yhteistyö on voimaa varkaiden narauttamisessa

Siirrymmekö Eriksen aikakauteen?

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Keskusta puhuu hallituksessa kuin oppositiossa

Sunnuntain vaaleissa pelissä oikeusvaltio ja sananvapaus

EU on oma sisämarkkinamme

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Rauhansopimus tuotti Nobel-palkinnon

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.