Muuten ollaan kuin Ellun kanat

Ensi lauantaina tulee kuluneeksi tasan vuosi Matti Vanhasen (kesk.) johtaman porvarihallituksen nimittämisestä. On otollinen aika puntaroida, miten hallitus on sille viime vuoden huhtikuun 19. päivänä annetun leiviskänsä osannut käyttää.

Vuoden 2007 eduskuntavaalit olivat historialliset sen vuoksi, että sosiaalidemokraattinen puolue luisui ensimmäisen kerran sotien jälkeen järjestetyissä eduskuntavaaleissa vasta kolmanneksi suurimmaksi. Suomen nykyisessä valtakolmiossa se tarkoitti samalla joutumista oppositioon.

Siksi vaalien jälkeen muodostettu porvarihallitus erosi radikaalisti vuonna 1991 nimitetystä Esko Ahon (kesk.) porvarihallituksesta. Toisin kuin vuonna 1991, SDP olisi halunnut hallitukseen, mutta sitä ei huolittu.

Toinen tärkeä ero oli, että uusi hallitus ei saanut hoitaakseen konkurssin partaalla heiluvaa Suomea. Talous kasvoi ja kansa oli kohtalaisen tyytyväistä.

VANHASEN toisen hallituksen ensimmäisen vuoden tärkein saavutus on selvä: hallitus on todistanut, että porvarihallitus osaa hallita ilman, että maa on sekasorrossa. Pelottelu porvarihallituksen turmiollisuudesta ei enää toimi ja se luo suomalaiseen politiikkaan lisää vaihtoehtoja.

Ahon hallitus joutui koko elonsa ajan taistelemaan ammattiyhdistysliikettä vastaan. Potin korjasivat sosiaalidemokraatit, jotka vuoden 1995 vaaleissa tulivat ryminällä takaisin hallitukseen.

Vanhasen hallitus on luovinut työmarkkinakarikoissa ilman suuria yhteentörmäyksiä, vaikka kokoomuksen varomattomat vaalilupaukset lietsoivatkin sairaanhoitajat epätoivoisen työtaistelun kynnykselle. Hallitus kuitenkin toimi päättäväisesti ja uhkasi poikkeuslainsäädännöllä, jos joukkoirtisanoutumiset olisi toteutettu.

Hallitus teki sen, mitä sen pitikin tehdä. Poliittinen valta ei voi jäädä kädet pystyssä seuraamaan, jos kansalaisten henki ja turvallisuus on uhattuna.

Päättäväisyys on kantanut myös hedelmää. Työmarkkinajärjestöt pohtivat nyt tykönään sellaisia pelisääntöjä, että viime syksyn kaltaiset ylilyönnit voitaisiin jatkossa välttää.

HALLITUS on kyennyt myös tekemään ja viemään eteenpäin joitakin suuria ja myönteisiä uudistuksia. Autoverouudistuksen ansiosta autokanta uudistuu ripeämmin kuin tähän saakka ja suomalaiset ostavat vähäpäästöisempiä autoja.

Perintöverotuksen uudistaminen on osittain kesken, mutta on siinäkin ollut oikea. Kuntarakennekin on tervehtymässä, vaikka tahti erityisesti Pohjois-Savossa voisi olla huomattavasti ripeämpi.

Hallituksen työlistalla on vielä suuria asioita. Sosiaalietuuksien uudistamista pohditaan parhaillaan työryhmissä ja poliittisten ratkaisujen aika on myöhemmin. Valtiosäännön uudistaminen alkaa ensi syksynä, eikä suunnasta taida olla enää kenelläkään epäselvyyttä: Suomi kulkee kohti normaaliparlamentarismia.

Näiden kahden uudistuksen lopputahdit isketään vasta seuraavalla vaalikaudella.

KIITOKSEN hallitus ansaitsee aktiivisesta ja ennen kaikkea aikaisempaa tasapainoisemmasta ulkopolitiikasta. Väistymään joutunut Ilkka Kanerva (kok.) kykeni lämmittämään Suomen välejä Yhdysvaltoihin. Hänellä oli rooli myös Viron ja Venäjän välisen patsaskiistan laukaisemisessa.

Kanervan kompastuminen oli sääli, mutta onneksi kokoomuksella oli heittää ulkoministerin paikalle Alexander Stubb , joka ei tarvitse työntöapua.

PAHITEN hallitus - tai paremminkin sen yksittäiset ministerit - ovat sählänneet muissa kuin työasioissa. Kanervan puutteellinen harkinta yksityisasioissa on jo käsitelty poliittisessa mankelissa, mutta pääministeriä korvennetaan yhä.

Vanhasen ongelma on, että hän itse on pitkittänyt piinaansa viemällä käräjäoikeuden päätöksen hovioikeuteen. Minulla on aavistus, että kaikkia näytöksiä ei tässä näytelmässä ole vielä esitetty.

Asialliset hommat hoidetaan, mutta muuten ollaan kuin Ellun kanat.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Työhuone, tuleva innovaatio

Taas näyttää, että kyllä britit nyt lähtevät EU:sta

Saalistilastoista löytyy ikäviä viestejä

Kaunis tragedia

Unelma, joka ei toteudu

Hoitojonoja puretaansoten ohituskaistalla

Jalkapallon EM-kisahuuma yltyy kotikatsomossa

Maakunnat toimivat tehokkaasti

Käy Auschwitzissa, niin voidaan puhua vihapuheen kriminalisoinnista

EU-jäsenyyden edut päihittävät edelleen haitat

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.