Muutoksia edessä

Joka viides vastavalmistunut opettaja vaihtaa alaa muutaman vuoden kuluttua valmistumisestaan. Tärkeimpiä syitä alanvaihtoon ovat huono palkkaus, työn vaativuus ja uupumus. Levottomat lapset ja vaativat vanhemmat ahdistavat opettajia yhä enemmän (Sunnuntaisuomalainen 20.2.). Tieto alanvaihtohaluista perustuu opettajien identiteettityötä tutkineen Katariina Stenbergin haastatteluun. Hänen väitöskirjansa valmistui viime tammikuussa.

Maailma on muuttunut ja sen myötä myös opetustyö. Kun vielä 1980-luvulla valtaosa oppilaista pystyi pitkäjännitteiseen opiskelemiseen, muutos lyhytjänteisempään koulutyöskentelyyn on silmiinpistävä. Syyt tähän ovat moninaiset, joista yksi on lukuisten oppilaiden kotien rikkonaisuus ja siitä kumpuava levottomuus.

Lapset ja nuoret käyttäytyvät entistä suorasukaisemmin ja haastavat opettajansa päivittäin. Ilmiössä on toki hyvätkin puolensa, sillä avoin keskustelu on aina hyvä asia, kun se tapahtuu asiallisessa hengessä.

Laadukas opetus ja toivon antaminen oppilaille ovat tärkeitä lähtökohtia. Opettaja on omassa roolissaan konsultti ja neuvoja, kun oppilas tekee myöhempää elämäänsä koskevia ratkaisuja. Opettajien olisi hyvä muistaa, etteivät he ole sosiaalityöntekijöitä. Nuoria pitää ymmärtää, mutta rajansa on kaikella.

Oppilaiden vanhempien käyttäytymisessä on tapahtunut muutoksia viimeisen reilun kymmenen vuoden aikana. On paljon isiä ja äitejä, jotka katsovat, että lapsi on aina oikeassa. Se stressaa opettajaa.

Toisaalta opettajien pitää pohtia sisimmissään, tekevätkö he asioita oikein moniarvoistuvassa yhteiskunnassa. Katariina Stenberg sanoo, että koulumaailman rooli pitäisi pohtia kokonaan uusiksi. Hän on oikeassa. Koulun on pysyttävä yhteiskunnan muutoksen tahdissa.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Hoiva-alalla olisi tekeville töitä tarjolla

Koulutuksesta

Hallitus maltillisesti liikkeelle väylähankkeilla

Napakoitten naisten vuosi

Kultarannasta vauhtia EU-puheenjohtajuuteen

Yhteistä turvallisuusuhkaa ratkaisemassa

Kuopion toria kannattaa kehittää avoimin mielin

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.