Muutosten aika

Vaikka Turkin parlamenttivaalit voittanut pääministeri Recep Tayyip Erdoganin AKP-oikeus- ja kehityspuolue oli ylivoimainen, lopputulos ei ollut kuitenkaan sen kannalta täydellinen. Puolue sai lähes 50 prosenttia äänistä, mutta täydelliseen yksinvaltaan oikeuttava 330 paikan määräenemmistö 550-paikkaisessa parlamentissa jäi viiden edustajanpaikan päähän.

Erdogan oli luvannut ennen vaaleja, että peruslaki pitää muuttaa heti vaalien jälkeen - jos AKP:n voitto on riittävän selvä. Se ei ollut sitä, ja nyt Erdogan joutuu hakemaan tukea oppositiosta. Vaalien kakkoseksi 26 prosentin ääniosuudella nousi maan pitkäaikainen vallanpitäjäpuolue CHP, jota puolueen puheenjohtaja Kemal Kilicdaroglu on onnistunut muuttamaan nykyaikaisemmaksi. Puolue on jatkossakin erittäin vahva tekijä maan politiikassa.

Erdogan haluaa panostaa Turkin talouteen ja sitä kautta kansalaisten hyvinvointiin. Vaalituloksen seurauksena Turkin odotetaan pysyvän vakaana ja kehittyvänä valtiona. Mitään takuita ihmisoikeuksien polkemisen lopettamisesta ei kuitenkaan saatu. Nämä ongelmat pitää poistaa, jotta Turkki hyväksyttäisiin EU:n jäseneksi.

Finanssimarkkinoilla viikonvaihteessa käytyjen vaalien lopputulos otettiin myönteisesti vastaan. Markkinat uskovat, että Turkin talous kehittyy myönteisesti. Mutta muuttuuko politiikka? Mikä on armeijan rooli tulevaisuudessa? Turkilla on myös näytön paikka Syyriasta tulevien pakolaisten vastaanottajana.

Turkki on konservatiivinen valtio. Vanhoilliset islamistit eivät hevin lähde mukaan uudistuksiin. Toisaalta maassa vaikuttaa yhä äänekkäämpi joukko muutoksia vaativia kansalaisia. AKP:n on myönnyttävä ainakin maltillisiin uudistuksiin. Muuta vaihtoehtoa ei ole.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.