Myöhäistä rypistellä

EU:n komission tuore puheenjohtaja Jean-Claude Juncker on joutunut myrskyn silmään sen jälkeen, kun tutkivien toimittajien ryhmä julkisti yli 300 Luxemburgin ja kansainvälisten yritysten solmimaa verosopimusta. Sopimuksien avulla yritykset ovat vältelleet veroja.

Katseet ovat kääntyneet Junckeriin, koska hän oli lähes kaksi vuosikymmentä Luxemburgin pääministerinä. Verosopimuksia tehtiin noina vuosina. On jo vaadittu Junckeria eromaan.

Junckerin eroa vaativat ovat kuitenkin pahasti myöhässä. Julki tulleet sopimukset itse asiassa vain paljastavat yksityiskohtia menettelystä, joka on yleispiirteissään ollut tiedossa jo aikaisemmin. Kenellekään ei ole voinut olla salaisuus, että monille yrityksille Luxemburg on ollut niin sanottu veroparatiisi.

Jos Juncker katsotaan vastuulliseksi sopimuksista, häntä ei olisi pitänyt valita EU:n komission johtoon.

Myöhäisen rypistelyn sijasta on pidettävä huoli siitä, että Junckerin johtama komissio ryhtyy toimiin veronkierron kitkemiseksi. Näin Juncker lupasi jo ennen kuin hänet valittiin komission puheenjohtajaksi.

Jos riittävän tehokkaita toimia veronkierron kitkemiseksi ei saada aikaan, Euroopan parlamentin on käytettävä valtaansa. Komissio ei voi toimia ilman parlamentin luottamusta ja luottamus on löyhässä, jos veronkiertoa ei saada kuriin.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Yritysten koko verojalanjälki on iso

Ovien aukaisijoidenkin oltava varuillaan

Hyvä vihollinen

Eläkeläisköyhyyttä voisi torjua lääkekorvauksilla

Kotkan lento ja putoaminen

Kunnat merihädässä

Vanhuspalveluissa on suo siellä ja vetelä täällä

Röyhkeä Trump haastaa johtamansa demokratian

Ystävänpäivän jälkeen

Potemisen kulissi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.