Myös Mika Vehviläisen asema on kestämätön

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Heidi Hautala (vihr.) teki kovan, ryhdikkään ja oikean päätöksen torstaina erottamalla ne lentoyhtiö Finnairin hallituksen jäsenet, jotka vuonna 2009 päättivät yhtiön avainhenkilöille maksetuista kiistellyistä bonuksista.

Hautalan mukaan päätöksen ratkaisi lopullisesti se, että Finnairin hallitus salasi tiedon yhtiön toimitusjohtajalle Mika Vehviläiselle maksetusta 180000 euron allekirjoituspalkkiosta. Hautalalle palkkio tuli täydellisenä yllätyksenä toissapäivänä.

Valtio omistaa 56 prosenttia eli enemmistön Finnairista. Valtio käyttää näin myös omistajan valtaa lentoyhtiössä.

Hallituksen joutuvat jättämään sen nykyiset jäsenet Veli Sundbäck, Pekka Timonen, Ursula Ranin, Satu Huber, Elina Björklund ja Sigurdur Helgason. Kuusikko oli aiemmin asetettu edelleen ehdolle yhtiön hallitukseen. Valinnoista piti päättää yhtiökokouksessa 28.3. Nyt omistajien asettama nimitystoimikunta valmistelee yhtiökokoukselle uuden esityksen.

Hautalan erotuslistalle joutuneista valtioneuvoston kanslian omistajaohjausosaston ylijohtaja Timonen ymmärsi itse ilmoittaa, ettei hän ole käytettävissä uuteen hallitukseen.

Hallituksen puheenjohtaja Harri Sailas saa jatkaa tehtävässään, koska hänellä ei ollut mitään tekemistä bonusratkaisujen kanssa. Työtään saa jatkaa toistaiseksi myös toimitusjohtaja Vehviläinen.

Sailaksen ja Vehviläisen kohtaloksi voivat koitua Vehviläisen talokaupat. Vehviläinen asuu asunnossa, jonka Ilmarinen osti Vehviläiseltä runsas vuosi sitten. Sailas on Ilmarisen toimitusjohtaja. Poliisi on aloittanut asuntokauppaa koskevan esitutkinnan.

Vaikka poliisitutkinta osoittaisi, ettei Vehviläistä epäillä mistään rikoksesta, hänen asemansa turbulenssissa kiitävän Finnairin ohjaimissa on kestämätön.

Vehviläisen kohdalla kysymys on ennen kaikkea siitä, miltä talokaupat ja lähes 200000 euron allekirjoituspalkkio näyttävät pörssiyhtiön ulkopuolella. Ne eivät kohenna luottamusta toimitusjohtajaan asiakaskunnan eikä henkilöstön taholta, vaan päinvastoin.

Vehviläinen on menettänyt uskottavuutensa. Hänen tulisi vetää vallitsevasta tilanteesta johtopäätöksensä ja pyydettävä eroa toimitusjohtajan tehtävästä. Näin pöytä puhdistuisi kertaheitolla ja Finnair voisi jatkaa selviytymistaisteluaan uusin voimin.

Finnairin kannustinjärjestelmä ja samanaikaiset henkilöstöön kohdistuneet säästötoimet ovat vaikuttaneet yleiseen moraaliin ja vahingoittaneet vakavasti Finnairin toimintaa ja mainetta maailmalla.

Valtionomistajan raju ratkaisu merkitsee, että hallituksessakin on kyllästytty hyvä veli -järjestelmään. Kokoomuksen vaikutusvaltainen kansanedustaja Ben Zyskowicz haukkui suomalaisyritysten kannustinjärjestelmät ”insestisiksi” Ylen A-studiossa keskiviikkoiltana.

Hautalan tavoin Zyskowiczin ulostulo oli rohkea. Näillä teoilla ja puheenvuoroilla on mahdollisuus palauttaa kansalaisten luottamusta valtaapitäviä kohtaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-ikäänliukuja

Isoja riskejä Iranin jaUSA:n uhittelussa

Kuopion seutu avautuu ruokamatkailulle

Ilmasto pysyy mielessä – Kunnatkaan eivät seuraa toimettomina sivusta

Grilli ei kuulu joukkoon

Eropiikki aina, kun Räsänen puhuu kirkosta

Yliopistojen todistusvalinta johtaa uusiin ongelmiin

Kannattaako metsien jatkuva kasvatus?

Väki keskittyy Kuopiossakin

Uusi nelivuotiskausi alkamassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.