Myös opettajien kiusaamiseen puututtava heti

Koulukiusaamisesta ei ole päästy eivätkä siltä säästy opettajatkaan. Itä-Suomen yliopiston tuore tutkimus vahvistaa, että eriasteinen häirintä on kouluissa arkea, vaikka ei saisi olla. Yhteensä 46 prosenttia kyselyyn vastanneista peruskoulunopettajista ilmoittaa kokeneensa kiusaamista tai epäasiallista kohtelua. Itse asiassa osuus on pienempi kuin OAJ:n viimeisimmässä työolobarometrissa, jossa vastaava prosenttiluku oli 61. Tuoreesta tutkimuksesta ei kuitenkaan voi tehdä suoraan johtopäätöstä, että kiusaaminen olisi vähenemässä. Itä-Suomen yliopiston kysely kohdistui kattavammin juuri peruskouluihin.

OAJ:n barometreissa opettajien kokema kiusaaminen on lisääntynyt viime vuosina. Itä-Suomen yliopiston kasvatustieteen yliopistonlehtorin Matti Meriläisen samansuuntainen arvio vaikuttaa uskottavalta.

Sekä OAJ:n barometreissa että yliopiston tutkimuksessa valtaosa kiusaamisesta tuli oppilaiden suunnasta. Tämäkin on vanhastaan tuttua tietoa etenkin yläkouluista. Opettajan työ on monin tavoin vaativaa, sillä asiaosaamisen lisäksi vaaditaan vahvoja sosiaalisia taitoja ja henkilökohtaista auktoriteettia. Meriläinen nostaa esiin tilanteen, jossa nuori ja kokematon opettaja joutuu kiusatuksi luokassa opetustilanteessa. Jos hän ei heti tiukasti puutu huonoon käytökseen, voi tilanne pahentua.

Vastuuta koulurauhasta ei voi kuitenkaan sälyttää vain yksittäisten opettajien niskoille, vaan avainasemassa koko opettajakunnan yhtenäinen tuki. Valitettavasti tutkimukset osoittavat, että opettajat kiusaavat myös toisiaan. Viime kädessä rehtorit vastaavat esimiesasemassa siitä, ettei asiatonta käytöstä sallita keneltäkään koulutyöhön osallistuvalta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Stadion tulee sittenkintai sitten ei

Kiinalla korkea kynnys voimatoimiin Hongkongissa

Avaruuslentäjät vanhustenhuollossa

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.