Myrskyä Facebookissa

Eduskunnan puhemies Seppo Kääriäinen ounastelee STT:n haastattelussa, että seuraavista eduskuntavaaleista tulee myrskyisät ja että vaalitulos voi sen vuoksi olla hyvinkin yllättävä.

Missä tuo myrsky sitten näkyy?

Tuskin ainakaan entiseen tapaan julkisuudessa, kun kuluvaa vaalikautta varjostanut kohu vaalirahoituksesta on sulkemassa monet perinteiset rahahanat puolueilta ja yksittäisiltä ehdokkailta. Yritys ja yhteisö toisensa perään on ilmoittanut, että euroja ei heru eduskuntaan pyrkiville.

Hufvudstadsbladetissa ennustivat politiikan asiantuntijat, että rahapulan vuoksi todellinen vaalityö tehdään nyt Facebookissa internetissä. Tietotekniikan konsulteilla on kulta-ajat, kun he neuvovat poliitikoille, miten rajattomasta bittiavaruudesta otetaan maksimaalinen hyöty irti omissa poliittisissa pyrkimyksissä.

Jos Facebookissa myrskyää, niin siellä se myös pysyy siihen saakka, kunnes vaalitulosta aletaan laskea. Etukäteen tuo myrsky näkyy vain silloin, jos joku perinteinen tiedotusväline - sanomalehti, radio tai televisio - älyää tehdä vanhakantaisen uutisjutun Facebookissa havaitusta eriskummallisuudesta.

Maakunnissa, joissa väki on kohtuullisen vanhaa ja vakiintunutta, Facebookista tuskin on vielä vaalituloksen ratkaisijaksi. Perinteinen jalkatyö on taas arvossaan, kun rahalla ei pääse mälläämään.

Pohjois-Savossakin nähtiin vuoden 2007 eduskuntavaaleissa, miten uutteralla kansan parissa kulkemisella saa vielä tuloksia aikaan. Esimerkiksi perussuomalaisten Pentti Oinonen ja keskustan Hannakaisa Heikkinen olivat hyviä esimerkkejä, että poliitikon ei pidä karttaa ulkotöitä edes talvipakkasilla.

Huhtikuun eduskuntavaaleihin on vielä aikaa reilut puoli vuotta. Puolueilla alkaa kuitenkin olla jo pieni kiire, sillä ehdokasasettelun on oltava valmis marraskuun alkuun.

Pohjois-Savossa useimpien puolueitten eväät ovat nyt syyskuun alussa vielä levällään. Suurista puolueista saavat demarit ensimmäisenä edustusjoukkueensa rungon kokoon, kun ylimääräinen piirikokous nimeää ensi perjantaina kaksitoista ehdokasta. Vain kaksi paikkaa jätetään enää pieneksi pelivaraksi piiritoimikunnalle.

Keskustan Kuopion piiritoimikunta valmistelee ehdokasasettelua syyskuun 22. päivänä, ja lopullinen lista lyödään lukkoon lokakuun 8. päivän piirikokouksessa. Myös kokoomuksen ratkaisut jäävät lokakuulle.

Istuvat kansanedustajat ovat aina vahvoilla vaaleissa. Tämä vain korostuu, jos uusien haastajien resurssit ovat rajalliset.

Haastajan osaa helpottaa, jos hän on joko oikea tai kuviteltu julkkis, jonka ei tarvitse enää tehdä suurella rahalla itseään tykö äänestäjille. Julkkikset ovat kuitenkin keskittyneet pääkaupunkiseudulle, joten maakuntiin heitä ei tahdo riittää puolueiden houkuttimiksi.

Pohjois-Savo ei ole onneksi niin köyhää, etteikö täältä löytyisi jonkin sortin kuuluisuuksia myös valtakunnanpolitiikan suurille estradeille.

Demarit neuvottelivat vakavissaan ehdokkuudesta Leppävirralla kasvaneen laulaja Mikko Kuustosen kanssa - tosin tuloksetta. Sen sijaan KalPan takavuosien tähdeltä Jari Härkälältä on saatu myöntävä vastaus.

Keskusta taas on kysellyt, josko kaavilainen tangokuningas Erkki Räsänen olisi innostunut eduskunnasta; hänhän on jo kotikuntansa valtuuston puheenjohtaja. Kristilliset pohtivat, josko entinen mestarikävelijä ja nykyinen europarlamentaarikko Sari Essayah tulisi auttamaan edustajapaikan säilyttämisessä.

Pohjois-Savon vaalitulos ratkaistaan Kuopiossa, koska sieltä tulee liki puolet äänistä.

Jännä juttu, että nimenomaan Kuopiosta on puolueilla vaikeuksia löytää nimekkäitä, isoja äänimääriä imuroivia ehdokkaita. Viime vaaleissa tästä saivat suurta hyötyä ennen muuta siilinjärveläiset kansanedustajat Jyrki Katainen, kokoomus, ja Tuula Väätäinen, sd.

Kataisen siirtyminen Uudellemaalle edesauttaa ainakin iisalmelaisen Markku Eestilän osaa, hän kun menetti viime vaaleissa varman paikkansa vaaliliittokumppani perussuomalaisten Oinosen takia.

Myös reipaspuheinen varkautelainen poliisimies Jyrki Haapala saattaa olla kova sana kokoomuksessa, jos kuopiolaisehdokkaista ei nouse kukaan ylitse muiden.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.