Myrskyjen määrä ei ainakaan vähene

Maanantaina saatiin tilastollinen vahvistus sille, jonka kaikki suomalaiset jo arkikokemuksellaan huomasivat: heinäkuu oli harvinaisen lämmin. Sitä emme tiedä, oliko heinäkuu kaikkien aikojen lämpimin, mutta kertaakaan aikaisemmin yhtä korkeaa keskilämpötilaa ei ole Suomessa nykyaikaisilla menetelmillä mitattu. Edellinen ennätys oli vuodelta 1925.

Valtaosa tutkijoista on vakuuttunut siitä, että ilmasto lämpenee. Se ei tietysti tarkoita sitä, että me täällä pohjolassa saisimme tästä eteenpäin joka kesä nauttia tai kärsiä samanlaisista helteistä kuin päättyneen heinäkuun aikana; ilmastonmuutoksen aiheuttama keskilämpötilan nousu on vähäistä. Todennäköisyys erilaisiin sään ääri-ilmiöihin kuitenkin kasvaa.

Hätäisimmät saattoivat arvella, että viime perjantaina poikki Suomen pyyhkinyt kova ukkonen myrskyineen myös liittyisi ilmastonmuutokseen. Kuka tietää, vaikka liittyisikin, vaikka kovia ukkosia ja myrskyjä on Suomessa ollut aikaisemminkin. Tilastoilla ei voidakaan todistaa, että esimerkiksi myrskyjen määrä olisi Suomessa viime vuosina lisääntynyt.

Jatkossa saattaa kuitenkin olla toisin. Jos ilmasto todella lämpenee - niin kuin tieteen valtavirta todistaa käyvän - se Suomessa todennäköisesti merkitsee kovien tuulten lisääntymistä ainakin rannikkoseuduilla, koska meret eivät enää jäätyisi. Ukkoskausi taas pidentyisi sekä keväästä että syksystä.

Yksittäiset ihmiset voivat omilla valinnoillaan vähäisessä määrin vaikuttaa ilmastonmuutokseen. Vaikka henkilökohtaiset valinnat olisivatkin oikeita, vaikutukset ovat kuitenkin niin pieniä, että esimerkiksi myrskyihin on joka tapauksessa viisasta varautua. Asta-myrsky ei sataprosenttisella varmuudella jää viimeiseksi rajuilmaksi, joka meillä kaataa puita ja aiheuttaa katkoksia sähkönjakelussa sekä tietoliikenteessä.

Suomalaiset, niin yksityiset ihmiset kuin yhteisötkin, ovat jo huomanneet miten riippuvaisia olemme erityisesti sähköstä. Sähköyhtiöitä on jo lainsäädännön voimin patisteltu mahdollisimman pian korjaamaan myrskyn rikkomat linjat. Pitkään ilman sähköä sinnittelevät kuluttajat saavat korvauksia. Itäsuomalaisissa metsissä onkin viime päivät riittänyt vilskettä, kun sähkölinjoja on korjattu ja osin rakennettu kokonaan uusiksi.

Sähköyhtiöille asetetuista sanktioista huolimatta tuhannet kotitaloudet ovat olleet ilman sähköjä jo päiviä. Onneksi monilla maatiloilla on jo aggregaatteja, joiden avulla on mahdollista selvitä pahimman yli. Pieni aggregaatti saattaa olla viisas hankinta myös kesämökille, jos haluaa varmistua siitä, että pakastimessa oleva marjasato säilyy talveen saakka.

Ihmetellä sen sijaan voi sitä, että kaikilla matkapuhelinverkkojen tukiasemilla varavirtaa ei ole pitkien sähkökatkosten varalle riittävästi. Puhelinten mykistyminen on vaarallinen asia silloin, kun ihmiset ovat vaarassa ja tarvitsevat nopeasti apua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sen sijaan, että tähdättäisiin proteiinipatukan voimalla timmin pyöreään tarakkaan, ravitsemuksella tulisi pyrkiä meidän itäsuomalaisten lempparikansantaudin ehkäisemiseen

Liikennepolitiikassa hallituskriisin ainekset

Äänestysikärajan laskua voisi kokeilla

Mistä voin luopua

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.