Näin on juustot

Valion taannoinen ilmoitus sadan miljoonan euron investoinneista Lapinlahden juustolaan oli ison ilon aihe Pohjois-Savolle. Se kertoi, että samaan aikaan kun lihajätti Atria valmistautuu ajamaan alas toimintojaan Kuopiossa maitojätti Valio luottaa itäsuomalaisiin maidontuottajiin ja on valmis lisäämään myös maidon jatkojalostusta heidän keskuudessaan.

Jobinpostina tulee nyt sitten tieto, ettei investointi toteudu suunnitellussa laajuudessaan. Näin on juustot! Pettymyksen tunne on varmasti aito ei vain Lapinlahdella, vaan myös laajemmalti maakunnassa. Täyttymättömien toiveiden lähteen äärellä ei kannattaisi kuitenkaan synkistellä liikaa. Kun Valio kuitenkin lisää tuotantoaan Lapinlahdella ja kun sadan miljoonan investoinnista toteutuu yli puolet, ei tässä mennä taaksepäin, vaan eteenpäin.

55 miljoonan euron investointi on Pohjois-Savon kuntien elinkeinoelämässä poikkeuksellisen iso potti. Se on enemmän kuin puolet maakunnan viime vuosien suurimmasta liikenneinvestoinnista, Kallansiltojen peruskunnostuksesta. Se on myös enemmän kuin käytetään Juankoskella yli kaksi vuotta seisoneen kartonkitehtaan käynnistämiseen uudelleen.

Tärkeintä olisi pohtia, miten uusia tuotannollisia investointeja saataisiin Lapinlahden, Juankosken tai Kuopion seudun lisäksi eri puolille Pohjois-Savoa. Erityisen ripeästi ja kipeästi niitä kaivataan Ylä-Savossa, jonka väestökehitys oli poikkeuksellisen murheellinen viime vuonna ja joka näyttää jatkuvan myös murheellisena tänä vuonna. Apua huutavat myös Varkauden seutu ja Sisä-Savo.

Koillis-Savon tilanne on olennaisesti korjautumassa, jos ja kun Juankosken kartonkitehdas käynnistyy hollantilaisomistuksessa ja kun Luikonlahden kaivosalue herää taas eloon naapuripitäjästä Polvijärveltä louhittavan nikkelin rikastuksen avulla. Koillissavolaiset voivat nähdä jopa sellaisen harvinaisen hetken, että työvoimaa joudutaan haravoimaan kaukaa alueen ulkopuolelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.