Näin on juustot

Valion taannoinen ilmoitus sadan miljoonan euron investoinneista Lapinlahden juustolaan oli ison ilon aihe Pohjois-Savolle. Se kertoi, että samaan aikaan kun lihajätti Atria valmistautuu ajamaan alas toimintojaan Kuopiossa maitojätti Valio luottaa itäsuomalaisiin maidontuottajiin ja on valmis lisäämään myös maidon jatkojalostusta heidän keskuudessaan.

Jobinpostina tulee nyt sitten tieto, ettei investointi toteudu suunnitellussa laajuudessaan. Näin on juustot! Pettymyksen tunne on varmasti aito ei vain Lapinlahdella, vaan myös laajemmalti maakunnassa. Täyttymättömien toiveiden lähteen äärellä ei kannattaisi kuitenkaan synkistellä liikaa. Kun Valio kuitenkin lisää tuotantoaan Lapinlahdella ja kun sadan miljoonan investoinnista toteutuu yli puolet, ei tässä mennä taaksepäin, vaan eteenpäin.

55 miljoonan euron investointi on Pohjois-Savon kuntien elinkeinoelämässä poikkeuksellisen iso potti. Se on enemmän kuin puolet maakunnan viime vuosien suurimmasta liikenneinvestoinnista, Kallansiltojen peruskunnostuksesta. Se on myös enemmän kuin käytetään Juankoskella yli kaksi vuotta seisoneen kartonkitehtaan käynnistämiseen uudelleen.

Tärkeintä olisi pohtia, miten uusia tuotannollisia investointeja saataisiin Lapinlahden, Juankosken tai Kuopion seudun lisäksi eri puolille Pohjois-Savoa. Erityisen ripeästi ja kipeästi niitä kaivataan Ylä-Savossa, jonka väestökehitys oli poikkeuksellisen murheellinen viime vuonna ja joka näyttää jatkuvan myös murheellisena tänä vuonna. Apua huutavat myös Varkauden seutu ja Sisä-Savo.

Koillis-Savon tilanne on olennaisesti korjautumassa, jos ja kun Juankosken kartonkitehdas käynnistyy hollantilaisomistuksessa ja kun Luikonlahden kaivosalue herää taas eloon naapuripitäjästä Polvijärveltä louhittavan nikkelin rikastuksen avulla. Koillissavolaiset voivat nähdä jopa sellaisen harvinaisen hetken, että työvoimaa joudutaan haravoimaan kaukaa alueen ulkopuolelta.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Sähkölaskun ale ei ole varma

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.